Nelegalni potrošači
440

Borba s neplatišama u Sarajevu urodila plodom, prihodi Rada uvećani za 300.000 KM

Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kontrole velikih potrošača vode i usluga odvoza otpada te uvođenja nelegalnih korisnika u sistem dali su pozitivne rezultate te uvećali prihode u sarajevskim preduzećima Rad te Vodovod i kanalizacija, ali saznajemo kako neplatiše i dalje koriste sve mehanizme koje im sistem dozvoljava kako bi izbjegli plaćanje.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić otkriva nam kako su, zahvaljujući pojačanim kontrolama, prihodi Rada uvećani za više od 300 hiljada KM na godišnjem nivou.

"U posljednjih mjesec dana prihodi rada uvećani su za 26.000 na mjesečnom nivou od tridesetak pravnih subjekata koji nisu plaćali usluge odvoza smeća nikako ili nisu prijavili adekvatan broj kvadratnih metara koje koriste. To su pravni subjekti koji su pristali potpisati zapisnik po novom obračunu. Komisija oba preduzeća je stalno na terenu i na sedmičnom nivou se mijenja iznos prihoda. Krajem mjeseca ćemo napraviti zbirni izveštaj šta se dosad uradilo", kazao nam je Mandić.

Dosadašnjim rezultatima neplatiša vode i usluga odvoza smeća zadovoljan je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

"Ova akcija zaista se pokazala kao veliki pogodak u otkrivanju nelegalnih potrošača i povećanju prihoda komunalnih preduzeća", kaže Konaković.

Ipak, on dalje dodaje kako je teško vršiti kontrole na terenu jer potrošači vješto koriste "pogodnosti" sistema i time usporavaju proces.

"Postoje zakoni koji čak i ne dozvoljavaju izvršenje kontrole na privatnom posjedu ukoliko to pravni subjekti ne dozvoljavaju. Stoga smo angažovali inspekcije koje su izricale sankcije i kazne. Više problema u tom segmentu smo imali s nelegalnim potrošačima vode. Famozni Budnjo nikada nije dozvoljavao kontrolu, a čak mu je i Općina Ilidža svojim aktima davala za pravo da on ne dozvoli kontrolu. Riječ je o sistemu koji je uvezan, koji je prava hobotnica s kojom se borimo, ali ja sam vrlo zadovoljan načinom na koji se borimo. Budnjo nam je rekao da plaća Agenciji za sliv rijeke Save, a onda nam iz agencije stiže zapisnik u kojem piše kako on njima nikada nije javio ni količinu vode koju zahvata, tako da mu to nisu mogli ni fakturisati", priča nam Konaković misleći na Aliju Budnju, privrednika i vlasnika kompleksa hotela na Ilidži.

Podsjećamo, ministar Mandić ranije je pojasnio kako je ViK otkrio da Budnjini hoteli imaju dva rezervoara i tako vrše napajanje, odnosno manipuilišu ventilima za vodu.

Kako nam dalje govori Konaković, zahvaljujući pojačanoj kontroli direktor ViK-a će fakturisati nefakturisanih usluga odvodnje vode skoro u iznosu godišnjeg gubitka.

"Vrlo su dobro i hrabro ušli u ovaj obračun. Već se bilježe rezultati u stotinama hiljada maraka pa čak i milionima maraka, ali je stanje toliko komplikovano i kompleksno da se neki procesi ne odvijaju onom brzinom kojom bih ja volio. Imate kazne u iznosu od 10 do 30 hiljada za one koji ne dozvole ulaz na privatni posjed. Mislim da je inspekcija izricala i te kazne. U tim slučajevima ponekad se pravni subjekti odluče na sudsko odlučivanje pa i to produže na neki proces na godinu do dvije. Oni sebi traže neke izlaze koje im sistem dozvoljava i vrlo vješto se tu snalaze. Ima i drugih primjera firmi koje su pokazale spremnost te se same javile. Naime, u obračunu cijena za odvoz smeća neki pravni subjekti sami su se prijavili kako imaju manji obračun i sad plaćaju veći", otkriva nam Konaković.

Trenutno jedna do dvije komisije iz preduzeća Rad i ViK na terenu rade kontrolu nelegalnih potrošača. Predsjedavajući Skupštine KS kaže kako bi bilo logično da se, u skladu s rezultatima povećanja prihoda, angažuje i više komisija.

"Međutim, usljed svih poteškoća koje se tiču zastara nakon godinu, zabrane ulaska na posjed i sudskih postupaka, razumijem i direktore preduzeća koji ne žele u ovo krenuti masovno, nego polako to rješavaju. Ne želim se miješati u njihovu politiku, ali mogu reći da smo pogodili srce problema i da se stvari rješavaju na pravi način. Rastu prihodi i u ViK-u i u Radu", istakao je Konaković.

U nedavnom intervjuu za Klix.ba novi v. d. direktora ViK-a Enver Hadžiahmetović kazao je da je već proveo internu kontrolu u preduzeću te najavio "čistku".

Nadležni iz sarajevskih preduzeća i predstavnici vlasti pozivaju još jednom sve koji su do sada bili van sistema korištenja i plaćanja komunalnih usluga da se prijave kako bi izbjegli moguće velike kazne i sankcije.