|

Borba protiv spolnoga izrabljivanja djece

Borba protiv spolnoga izrabljivanja djece
0
F
FENA
5.11.2006. u 13:04
0
komentara
0

dijeljenja
Borba protiv spolnoga izrabljivanja djece Rim
Talijanska Vlada financira tri nacrta Ujedinjenih naroda čiji je cilj borba protiv spolnoga izrabljivanja djece: u Kostariki, Tajlandu i Ukrajini.
O nacrtima se raspravljalo u Rimu na skupu koji je nedavno organizirao Zavod Ujedinjenih naroda za istraživanje o zločinstvu i pravdi.

Osvrnuvši se na problem spolnoga izrabljivanja maloljetnika u razgovoru za Radio Vatikan, Paola Viero, stručnjak za suradnju u razvoju, kazala je kako prema međunarodnoj procjeni oko 220 milijuna djece prije navršene 18. godine pretrpi spolno izrabljivanje. Teško je doći do točnih podataka – pojasnila je pak Carmen Madrinan, izvršna ravnateljica nevladine organizacije ECPAT, jer je riječ o veoma prikrivanom kaznenom djelu. Te se radnje najviše događaju u najsiromašnijim zemljama, koje su često meta seks-turizma.

Stanje u svijetu dramatično je jer trgovina muškom i ženskom djecom, predstavlja drugo po veličini prikriveno financijsko tržište; na prvom mjestu je ilegalna prodaja oružja, a poslije trgovine djecom dolazi trgovina drogom. To je stoga jer je u svijetu siromašno 90 posto djece. Kad se rode nemaju prava, čak ni upisa u matične knjige, stoga je trgovina djecom najjednostavnija stvar na svijetu – istaknula je Viero i dodala kako trgovini pogoduje međunarodna pedofilija i neodgovoran turizam. Nažalost, i talijanski turisti kao i oni bogatih zemalja idu u Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku i Karibe izrabljivati maloljetne djevojčice.

Manuel Hernandez Gutierrez, veleposlanik Kostarike u Italiji, kazao je pak kako su nacrti u zemlji za koju je turizam veoma važan pridonijeli ostvarivanju politike i metoda prevencije. Brojni su koristili tu vrstu turizama kako bi od spolnoga izrabljivanja djece napravili unosan posao – kazao je veleposlanik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.