|

Borba protiv sitne korupcije u RS: Optužnica zbog 20 KM mita

Borba protiv sitne korupcije u RS: Optužnica zbog 20 KM mita
26
Klix.ba
8.3.2017. u 10:37
45
komentara
26

dijeljenja
Borba protiv sitne korupcije u RS: Optužnica zbog 20 KM mita Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Republike Srpske podiglo optužnicu za davanje mita u iznosu od 20 konvertibilnih maraka, pravnici su uputili kritike da se radi o presitnoj korupciji, dok iz institucija kažu da rade sve predmete.
Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv Predraga K. jer je prošle godine pokušao da podmiti policajce, tako što im je u automobil ubacio dvije novčanice od po 10 KM. Tokom suđenja nije angažovao advokata i priznao je krivicu, a krajem prošlog mjeseca je osuđen na kaznu od 500 KM.

Dugogodišnji advokat Jevto Janković za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) je kazao da je nevjerovatno da Tužilaštvo koje je formirano da radi slučajeve protiv organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u RS-u, pred sudovima zastupa slučajeve “teške 20 KM“.

Janković je rekao da se slučajevi korupcije i organizovanog kriminala svode na “čistačice, daktilografkinje, narkomane, a sada i na šofere”. Dodao je da u Republici Srpskoj i BiH nema kadrova u pravosuđu koji “znaju, hoće i smiju da rade svoj posao i da na taj način riješe pitanje organizovanog kriminala”.

“Iz ovoga se može izvući zaključak da se zna kome ovakav pravni sistem najviše odgovara. Prije svega političarima i onima koji su oteli državnu i društvenu imovinu, od društva i republike. Nema niko volje da se pronađu normalni, stručni i hrabri kadrovi koji će pravni sistem izgraditi na duži vremenski period, a ne da propisi vrijede od skupštine do skupštine”, ustvrdio je Janković.

Razlog zbog kojeg se dižu optužnice za sitnu korupciju, prema riječima Jankovića, jeste da se na kraju godine poveća statistika.

Sličnog mišljenja je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo koji je kazao da ne može razumjeti da se tužilaštvo bavi predmetima s veoma malom vrijednošću.

“Na ovom primjeru se može vidjeti kako se lažira statistika tužilaštva, koje nas uvijek bombarduje sa takvim podacima. U suštini, oni nemaju ništa u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije”, istakao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, problem je što tužioci u Republici Srpskoj ne mogu da krivično odgovaraju za svoj rad, već samo disciplinski.

U Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala su BIRN-u BiH kazali da postupaju u svim predmetima gdje se utvrdi davanje mita, bez obzira na vrijednost preuzetog poklona ili novca.

“Tužilac mora postupati isključivo po zakonu, odnosno mora preduzeti krivično gonjenje, bez obzira da li se radi o novčanom iznosu od 20 KM ili o daleko većem novčanom iznosu”, rekli su u tužilaštvu.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) su rekli da je zakonom o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala propisana nadležnost za sva djela uzimanja i davanja mita.

“Bez obzira na ‘vrijednost mita’, tužilac je dužan da, u skladu sa zakonom, poduzme krivično gonjenje, odnosno vodi krivični postupak”, istakli su u VSTS-u, piše BIRN BiH.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...