Drinka Musa
0

Borba protiv raka svodi se na prevenciju i rano otkrivanje

FENA
U povodu 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv raka, onkologinja dr. Drinka Musa kazala je kako se, s obzirom na to da uzrok raka još nije otkriven, borba protiv njega svodi uglavnom na prevenciju i rano otkrivanje.

Mnogi faktori mogu utjecati na pojavu raka budući da se živi ubrzanim načinom i pod stalnim stresom, a s druge strane moderan život omogućava dostupnost svih vrsta lijekova, koji se nerijetko i zloupotrebljavaju.

Po riječima onkologinje dr. Musa, u pojavi karcinoma veliku ulogu imaju genetske predispozicije, te apelira na takve rizične skupine, odnosno osobe kod kojih je u obitelji bilo oboljelih od te bolesti, da redovito idu na preglede. Oni ne smiju čekati četrdesetu, nego moraju početi sa samopregledima i pregledima još u adolescentskoj dobi, upozorava doktorica Musa.

Po njezinim riječima, ako se rak otkrije u ranom stadiju, a posebice kod karcinoma dojke ili grlića maternice, onda je on izlječiv gotovo u 99 posto slučajeva.

"S novim lijekovima i metodama te uređajima za zračenje danas se produžava život i osobama kod kojih je karcinom u metastazi", kazala je dr. Musa.