BiH
143

Borba protiv raka dojke: Elzine staze - šetnja za život

Klix.ba
U povodu Dana narcisa, svjetskog dana posvećenoga borbi protiv raka dojke i tužne godišnjice smrti istaknute kreševske planinarske Elizabete Ban, Planinarsko društvo "Bitovnja" Kreševo se kroz organizaciju manifestacije pod nazivom Elzine staze – šetnja za život dana 28. i 29. 3. 2015. godine priključuje akcijama podizanja svijesti o raku dojke, njegovoj prevenciji i ranom dijagnosticiranju.

Manifestacija će ubuduće biti redovna godišnja akcija.

Planinarstvo i šetnja u prirodi su jedan od oblika fizičke aktivnosti koji predstavljaju vid prevencije ove opake bolesti. Ugodnom planinarskom šetnjom od Kreševa do planinarskog doma "Dr. Augustin Tvrtković" na Lopati žele se potaknuti sve žene, bez obzira na dob, na aktivniji odnos prema povećanju svijesti i potrebi preventivnog djelovanja.

Okupljanje učesnica je u subotu, 28. 3.2015. u 9 sati, na Trgu fra Grge Martića (evidentiranje, podjela učesničkih kartona i dogovor).

Polazak je planiran do 9:15 sa pravcem kretanja Kreševo – selo Kojsina – Bijeli Grob – Košare – Pomol – planinarski dom "Dr Augustin Tvrtković" na Lopati. Kraći prekid planiran je na gradskom groblju u Kreševu gdje će biti položen buket svježeg cvijeća na grob pokojne Elizabete Ban.

Ukupno trajanje planinarske šetnje je blizu 2,5 sata, uz 10-15 minutne odmore na svaki sat hodanja. Osigurano je osvježenje za učesnice na prvom odmorištu. U planinarskom domu na Lopati osiguran je besplatan ručak za sve učesnice i smještaj za učesnice koje žele prenoćiti (dom raspolaže sa 55 kreveta).

"Kao organizatori osiguravamo: vođenje od strane vodiča PD „Bitovnja“ Kreševo i Stanice planinskih vodiča Sarajevo, osiguranje od strane Gorske službe spašavanja BiH, učesničke kartone, osvježenje na odmorištu, ručak i planinarskom domu na Lopati, noćenje za do 55 učesnica koje to žele, kao i prigodne poklone za učesnice, te po cvijet narcisa i ružičastu vrpcu kao simbola borbe protiv raka dojke", navodi se u saopštenju.

"U cilju što kvalitetnije organizacije manifestacije i njenog digniteta obratili smo se jednom broju poduzeća, ustanova i institucija za pomoć i vjerujemo da ona neće izostati", poručuju organizatori.