Reakcija boraca
40

Boračke organizacije KS-a o hapšenju Drekovića: Pokušaj izjednačavanja žrtve s agresorom

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i iznenađenje hapšenjem generala Armije RBiH Ramiza Drekovića.

Odbor ocjenjuje da se ovim činom još jednom ukazuje na kontinuitet stereotipa, maltretiranja i hapšenja branilaca BiH, te po ko zna koji put pokušava izjednačiti žrtva sa agresorom.

"Mislili smo da će se od kraja rata pa sve do danas konačno dokazati ko su agresori, a ko žrtve i branioci, te da će organizatori, rukovodioci i naredbodavci u izvršavanju ratnih zločina, genocida i počinjenih zlodjela u periodu 1992. - 1995. biti procesuirani i kažnjeni za nedjela koja su počinili. No, još uvijek se hapse generali i borci Armije RBiH tj. žrtve se procesuiraju i kažnjavaju, čime se ne poštuje međunarodno pravo - navodi se u saopćenju.

Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo će sve svoje kapacitete usmjeriti u pravcu što hitnijeg oslobađanja uhapšenog generala i dokazivanja stvarne istine i njegove nevinosti, kao i to da nije počinio ratni zločin koji mu se stavljaju na teret u "navodnoj optužnici".