BiH
0

Boračka problematika na dnevnom redu današnjeg sastanka Predstavničkog doma FBiH

FENA
U Sarajevu će danas biti nastavljena jučer započeta deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na dnevnom redu je među ostalim brojnim tačkama rasprava o izmjenama federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Izmjene je predložio delegat u federalnom Domu naroda Asim Mekić.

On predlaže da pravo na jednu od prinadležnosti iz aktuelnog zakona, penzionisanje pod povoljnijim uslovima, mogu ostvariti i oni borci kojima za to nedostaje dio kontinuiranog staža, prekinutog zbog zarobljavanja ili boravka u logorima.

U jučerašnjem dijelu desete sjednice Predstavničkog doma bilo je aktuelno pitanje redovne isplate mjesečnih naknada koje su aktuelnim zakonom propisane za nezaposlene demobilisane borce.

Isplata ovih prinadležnosti upitna je već dva mjeseca jer sufinansijeri, određene kantonalne instance, nemaju dovoljno novca. Predsjednik Saveza demobilisanih boraca u FBiH Mehmed Šišić najavio je jučer u Parlamentu za petak masovne boračke proteste u Sarajevu ako odgovorni do tada ne osiguraju novac za januarske i februarske prinadležnosti, a za danas je najavio razgovore s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.

Ne odustajući od zahtjeva za brzu isplatu januarskih i februarskih naknada, Šišić je jučer zatražio od poslanika, a oni uvažili, da obavežu Federalnu vladu da daljnju redovnu isplatu osigura sistemski što hitnijim predlaganjem izmjena federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Borci, naime, smatraju da dijelom novca od javnih prihoda u FBiH treba osigurati isplatu boračkih naknada, a ne čekati kantonalne instance koje su prema važećem zakonu sufinansijeri, a svaka od njih nema dovoljno novca.