Udar na egzistenciju
117

Boračka koordinacija: Neka nikome ne padne na pamet da smanjuje naknade i invalidnine

A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH oglasila se saopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje usmjereni na umanjivanje invalidnina i naknada za boračke kategorije.

"Neka je na sramotu svakome ko je bilo kada i bilo gdje uopšte imao takvu pomisao, a posebno neka je sramota svakog onog ko je takvo nešto i predložio na nekom od sastanaka koji se intenzivno vode proteklih dana između Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH. Kako predstavnici poslodavaca navode, pravdajući se da oni nisu u svojim zvaničnim obraćanjima prema Vladi FBiH niti u jednom momentu tražili umanjenje naših primanja, kao ni penzija, trebaju biti svjesni da su time samo potvrdili da u direktnim usmenim razgovorima koje oni valjda smatraju nezvanični, a koje vode sa predstavnicima Vlade FBiH itekako koriste priliku da naglase kako se i iz naših primanja mogu ostvariti uštede kako bi se usmjerile na poslodavce", navodi se, između ostalog, u saopćenju ove koordinacije.

Poručili su i da je nedopustvo smanjenje invalidnina kako bi se to preusmjerilo prema poslodavcima.

"Njima na znanje, ali i svima koji imaju ovakve nevjerovatne ideje, da jedan roditelj šehida koji je izgubio svog sina koji nije bio oženjen a nema drugih primanja, sa svojom nanom ima mjesečno 240 KM porodične invalidnine, a ako je bio oženjen ima 120 KM, da jedna supruga šehida sa kojom žive često njena nezaposlena djeca ima 365 KM porodične invalidnine mjesečno, da ratni vojni invalidi od 20% do 60% imaju od 40 KM do 150 KM, a oni sa većim procentom invaliditeta u prosjeku oko 350 KM, te da jedan demobilisani borac stariji od 57 godina ima egzistencijalnu naknadu maksimalno 220 KM. Pa ko je imao toliko morala u sebi da takvo što predloži, aludirajući na ove iznose sa kojima pripadnici boračke populacije godinama preživaljavaju ?! Neka je na sramotu i na čast svakom onome ko koristi ovako teška vremena da na nama pokuša nešto ušićariti", saopćeno je, između ostalog, iz Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH