Akcija u srijedu
155

Bombu iz rijeke Save kod Bosanskog Broda vadit će pripadnici MUP-a iz Češke

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uklanjanje avio bombe ispod mosta na rijeci Savi u općini Bosanski Brod bit će izvršeno 9. augusta sa početkom u 11.00 sati. Radi se o bombi iz Drugog svjetskog rata, a koja je se nalazi u rijeci Savi na tri metra dubine.

Ovu složenu operaciju izvest će ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, sa kojima Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine od 2015. godine uspješno sarađuje na uklanjanju NUS-a iz vodotokova, te podršku deminerskog i ronilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Zbog sigurnosnih razloga od 11.00 do 13.00 sati, odnosno do završetka predviđenih aktivnosti, bit će zabranjeno kretanje u prečniku od 200 metara od lokacije bombe, što obuhvata i granični prijelaz i most između Bosanskog Broda i Slavonskog Broda.

Ministarstvo sigurnosti BiH je koordiniralo poduzimanje sigurnosnih mjera sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te Graničnom policijom BiH.

Identifikaciju bombe radio je ekspertni tim iz FUCZ-a na čelu sa Seadom Vranom, a FCUZ godinama sarađuje sa timom Specijalne policije Republike Češke.

"Ljudi se šalju na obuku u Češku, a njihovi ronioci dolaze u BiH na obuku, ali i čišćenje bh. rijeka. Do sada je očišćeno korito Save na području Odžaka, Orašja i Brčkog gdje je pronađen veliki broj neeksplodiranih ubojitih sredstava, dok je posebno značajno uništavanje dvije avio bombe kod Brčkog. Ove godine planirane su četiri misije u Republici Češkoj i Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz FCUZ-a koji su dodali kako slijedi čišćenje korita Drine kod Goražda.