{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bolonjski proces je veliki promašaj"

S
26.8.2009. u 10:41
0
12
"Bolonjski proces je veliki promašaj"
0
"Bolonjski proces je veliki promašaj"
Foto: Ilustracija
Bolonjski proces je veliki promašaj u visokom obrazovanju u BiH, jer mladi ljudi koji su završili studij prvog stepena u praksi su "ničiji", zato što uopšte nema tzv. vertikalno-horizontalne prohodnosti između država, zbog čega je taj proces i nastao - izjavila je ministrica obrazovanja Livanjskog kantona Gordana Cikojević.
Ona je navela da je nastala zbrka na mostarskom Univerzitetu, kao i na univerzitetima u Hrvatskoj, gdje je obrazovanje po Bolonjskom procesu završila prva generacija studenata, a sada završava i druga, jer se praktično ne zna gdje su u nomenklaturi zanimanja mladi koji su završili prvi stepen studija.

Govoreći o Bolonjskom procesu kao velikom promašaju, Cikojevićeva je u programu Radio-Livna izjavila da se pojedini fakulteti nisu uspjeli prilagoditi, navodeći primjer pravnih fakulteta koji su zadržali četvorogodišnje studije i "jednostavno ne znaju gdje su u sistemu obrazovanja".

Cikojevićeva je upozorila da "država ne poklanja dovoljno pažnje visokom obrazovanju, te da zanemaruje segment uklapanja u nomenklaturu zanimanja onih koji su završili trogodišnje studije po Bolonjskom procesu, kako bi znali koje zvanje imaju i čime se zapravo mogu profesionalno baviti".

"Neki fakulteti kao što su medicinski, veterinarski i farmaceutski zadržali su stari oblik studiranja, jer ovi fakulteti zbog načina specijalizacije i svega što uz to ide kasnije ne mogu primjenjivati Bolonjski proces. Mislim da ga nikada neće ni moći primjenjivati", pojasnila je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: