Gordana Cikojević
0

"Bolonjski proces je veliki promašaj"

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bolonjski proces je veliki promašaj u visokom obrazovanju u BiH, jer mladi ljudi koji su završili studij prvog stepena u praksi su "ničiji", zato što uopšte nema tzv. vertikalno-horizontalne prohodnosti između država, zbog čega je taj proces i nastao - izjavila je ministrica obrazovanja Livanjskog kantona Gordana Cikojević.

Ona je navela da je nastala zbrka na mostarskom Univerzitetu, kao i na univerzitetima u Hrvatskoj, gdje je obrazovanje po Bolonjskom procesu završila prva generacija studenata, a sada završava i druga, jer se praktično ne zna gdje su u nomenklaturi zanimanja mladi koji su završili prvi stepen studija.

Govoreći o Bolonjskom procesu kao velikom promašaju, Cikojevićeva je u programu Radio-Livna izjavila da se pojedini fakulteti nisu uspjeli prilagoditi, navodeći primjer pravnih fakulteta koji su zadržali četvorogodišnje studije i "jednostavno ne znaju gdje su u sistemu obrazovanja".

Cikojevićeva je upozorila da "država ne poklanja dovoljno pažnje visokom obrazovanju, te da zanemaruje segment uklapanja u nomenklaturu zanimanja onih koji su završili trogodišnje studije po Bolonjskom procesu, kako bi znali koje zvanje imaju i čime se zapravo mogu profesionalno baviti".

"Neki fakulteti kao što su medicinski, veterinarski i farmaceutski zadržali su stari oblik studiranja, jer ovi fakulteti zbog načina specijalizacije i svega što uz to ide kasnije ne mogu primjenjivati Bolonjski proces. Mislim da ga nikada neće ni moći primjenjivati", pojasnila je ona.