Da se ne zaboravi
31

Bolno sjećanje na masakr na Markalama u Sarajevu: Dan kada je agresor pobio 43 nedužna civila

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na mjesto masakra koji se prije 24 godine dogodio kod ulaza u Gradsku tržnicu Markale, u Ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64, danas su brojne delegacije svih nivoa vlasti, te članovi porodica i prijatelji položili cvijeće i odali počast ubijenim sugrađanima.

Naime, na današnji dan prije 24 godine s neprijateljskih položaja Vojske Republike Srpske, iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je ubila 43, a teže i lakše ranila 84 građana Sarajeva.

"Vidio sam sve šta se desilo. Te ranjene, ubijene ljude. Ruke, noge, glave. Ustao sam i stajao uspravno kao da nisam ranjen. Kada su me pitali jesam li ranjen kazao sam da nemam pojma, tek kada sam pogledao u moje cipele u njima je bila krv. Ništa nisam osjetio. Kada se sve to završilo stavili su me u auto i prevezli u bolnicu", prisjetio se Jasim Koso.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je kako u posljednja četiri mjeseca nije bilo sedmice da Vlada KS nije obilježavala značajne događaje koji su vezani oslobodilački rat od 1992. do 1995. godine. Kazao je i kako svaki od tih datuma ima svoju težinu, ali da je ovaj datum ima dvije simbolike.

"Ovo je bio posljednji masakr koji se desio u opkoljenom Sarajevu kada su 43 naša sugrađanina dala svoje živote i koji su bili krivi smo zato što su bili u opkoljenom gradu i što su odlučili da ga ne napuste. S druge strane ovaj masakr je bio razlog pokretanja zračnih NATO udara nakon čega je sve krenulo prema tome da dođe do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je Ismir Jusko.

Počast nevino stradalim građanima Sarajeva prije 24 godine danas su odali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnici općina, ministri iz Vlade KS i brojni drugi građani.

Tog 28. augusta ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus - Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman