Značajan aparat
6

Bolnica u Travniku dobila ultrazvučni aparat za obnovljeni odjel patologije trudnoće

Klix.ba
U prostorijama JU Bolnica Travnik održana je ceremonija uručenja ultrazvučnog aparata za obnovljeni odjel patologije trudnoće, koji će uskoro početi sa radom.

Ultrazvučni aparat je poklon International Waqf Fund UK, a projekat je realizovala humanitarna organizacije Islamic Relief Worldwide sa sjedištem u Sarajevu.

Ukupna vrijednost realizovanog projekta je cca. 60 000 KM.

Ovom značajnom događaju za J.U.Bolnicu Travnik su pored menadžmenta bolnice i predstavnika donatora nazočili i premijer SBK Tahid Lendo, gradonačelnik Travnika Admir Hadziemrić, gradonačelnik Novog Travnika Refik Lendo, direktori domova zdravlja, direktor fonda zdravstvenog osiguranja Dragan Solomun kao i direktori zdravstvenih ustanova Bugojna, Travnika, Fojnice, Busovače...

Istaknuta je izuzetna dosadašnja saradnja između bolnice i organizacije Islamic Relief koja je također učestvovala i u opremanju odjela za patologiju.

"Nabavkom novog ultrazvučnog aparata za nas kao odjeljenje i bolnicu ima veliki značaj. Kao što znate, rad jednog ginekologa nije moguć bez ultrazvučnog aparata koji se koristi u svakodnevnoj dijagnostici. Također nam je drago što je neko i prepoznao taj naš rad te ga nagradio nabavkom novog UZ aparata, koji po svojim karakteristikama zadovoljava rad našeg odjeljenja, a ujedno na taj način radimo na zaštiti reproduktivnog zdravlja svake žene našeg kantona. Ujedno ćemo i upotpuniti novim UZ aparatom i obnovljeni Odjel patologije trudnoće, koji će početi sa radom nakon primanja aparata", rekla je Fatima Čurić-Ljevaković, šefica službe za ginekologiju i akušerstvo.

Islamic Relief Worldwide BiH kontinuirano radi na poboljšanju uslova života građana u BiH od 1992 godine. U ovom momentu su u završnoj fazi implementacije izuzetno vrijednih pet projekata za koje se nadaju da će do kraja ove kalendarske godine biti i završeni.

Pored redovnih stipendija za nešto više od 1300 djece realizuju i različite edukativne sadržaje kao i pomoć u samozapošljavanju za samohrane roditelje.