Donacija iz Turske
151

Bolnica u Travniku dobija najmoderniji porođajni odjel u regionu

Piše: E. M.
S potpisivanja ugovora u Travniku (Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Travnička bolnica uskoro će dobiti najmoderniji porođajni odjel u regionu, a sve zahvaljujući donaciji u vrijednosti od 300.000 eura prijateljskog grada Izmita iz Turske.

Ugovor o donaciji iznimno velike vrijednosti za travničke ljekare na porodiljskom odjelu potpisan je prije tri sedmice, a njom će biti zamijenjena zastarjela oprema, kao i mnoga druga pomagala, što će poboljšati rad ljekara i boravak pacijenata u bolnici.

Prilikom potpisivanja ugovora šefica odjela Fatima Čurić-Ljevaković je izjavila kako je obnova porođajnog odjela ostvarenje njenog sna.

"Ovo nije kratkoročna donacija, već nešto što će koristiti u narednih 50-100 godina. Postat ćemo porodilište po svim evropskim standardima, odnosno, najbolje u regionu", kazala je Čurić-Ljevaković.

Direktor travničke bolnice Mirsad Granov je kazao kako je porodiljski odjel bio bolna rana ove ustanove.

"Donacijom od 300.000 eura potpuno ćemo obnoviti porođajni odjel, čime ćemo dobiti odjel 22. vijeka. Ovom donacijom ćemo riješiti to da će naše buduće majke biti još sigurnije, da će liječnici i drugo osoblje biti više motivisani i treće da mladi liječnici neće gledati preko granice", pojasnio je Granov te izrazio zahvalnost donatorima.

Gradonačelnik turskog Izmita Nevzat Dogan je izjavio da je najzaslužniji za realizaciju projekta turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Ja sam po struci specijalista pedijatrije i vidio sam da je ovoj bolnici potrebna nova oprema, bar na porođajnom odjelu. Ovdje se radi minimalnim sredstvima i starom opremom te se ulažu maksimalni napori kako bi se radilo što je moguće bolje", kazao je Dogan.

Obnovljeni porođajni odjel u bolnici u Travniku trebao bi biti u funkciji za nešto više od mjesec dana.