Epidemija uzela maha
17

Bolnica u Goraždu u teškoj situaciji: Nedostaje kadra i lijekova, a pacijenti dolaze

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zdravstveni sektor u BPK Goražde je u teškoj situaciji, a Covid odjel kantonalne bolnice je već popunjen, upozorila je Aldijana Begović, pomoćnica direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice.

"Odjel je popunjen, već imamo 22 pacijenta od kojih je pola na kiseoničkoj potpori, moramo hitno staviti u funkciju vanbolnički izolatorij u Đačkom domu koji se počeo zagrijavati i koji je spreman. Problem je što nemamo dovoljno ljekara ni medicinskog osoblja", upozorava dr.Begović.

Sa teškom situacijom upoznali su i kantonalni krizni štab ministarstva zdravstva.

"Predložili smo da se stave na raspolaganje medicinski radnici za potrebe izolatorija. Očekujemo brzu reakciju kriznog štaba jer se broj pacijenata koji trebaju hospitalizaciju povećava. Dajemo svoj maksimum, ali krizni štab mora što prije reagovati kako bi se pacijenti mogli smještati u vanbolnički izolatorij", kaže doktorica Begović.

Veliki problem u ovoj zdravstvenoj ustanovi je nabavka kiseonika i lijekova potrebnih za Covid pacijente.

"Brzo se troši kiseonik, u subotu smo nabavili 48 boca od kojih je do danas 16 potrošeno, a na tržištu je nestašica. Vlada je izdvojila sredstva i za nabavku lijekova do kojih teško možemo doći", kaže Begović.

Na području BPK Goražde trenutno su 342 slučaja oboljela od koronavirusa, dok se u izolaciji nalazi 877 osoba.13 osoba iz ovog kantona je hospitalizovano u KCUS.