Vrijedan projekat
31

Bolnica u Goraždu dobiva hemodijalizni centar vrijedan 704 hiljada KM

E. A.
Direktorica Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica potpisala je ugovor o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji hemodijaliznog centra, vrijedanog 704.000 KM, s izvođačem radova firmom Kaja Company iz Goražda.

"Imat ćemo najsavremeniji hemodijalizni centar tako da pacijenti neće više putovati na iz Goražda u Sarajevo četiri sata što ih je dodatno iscrpljivalo. Zahvaljujem se Vladi i Skupštini kantona Goražde što su prepoznali problem dijaliznih pacijenata, ali i svim donatorima", kazala je doktorica Kamenica.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Enver Kodžaga, predstavnik 11 dijaliznih pacijenata iz Goražda, koji ističe da je ovo veliki dan za ovu instituciju, ali da ga mnogi pacijenti nažalost nisu dočekali.

"Konačno poslije 20 godina da se napravi taj dijalizni centar. Borimo se za život svaki dan. Na ovoj vrućini valja otići u Sarajevo, u najluksuznijem autu čovjek kad ode i kad se vrati umoran je. Mi odemo, uradimo dijalizu i vratimo se takvi umorni. Uglavnom, teško je ali valjda će Bog dati da se jednom i ovo završi i da se počne normalno dolaziti na dijalizu", kaže Kodžaga.

Uspostava hemodijaliznog centra je jedan od prioritetnih projekata na čijoj je realizaciji Vlada BPK intenzivno radila posljednjih godinu dana.

"Ovo je veoma važan projekat za sve nas, a posebno za naše sugrađane dijalizne pacijente. Vlada BPK je svojim angažmanom, sredstvima iz budžeta kao i obezbjeđenjem donatorskih sredstava uradila mnogo na poboljšanju zdravstvenih usluga na području cijelog kantona, posebno usluga Kantonalne bolnice. Nastojat ćemo da liječenje pacijenata van kantona svedemo na minimum ulažući u zdravstveni sektor, u našu bolnicu, a na taj način i zdravstvene usluge učinit ćemo dostupnim svim građanima našeg kantona", kazala je Aida Obuća, premijerka BPK.

Eniz Halilović, ministar zdravstva ističe da je za sufinansiranje ovog projekta u budžetu Ministarstva zdravstva osigurano 260.000 KM, a dio sredstava obezbijedit će se i kroz realizaciju korona-zakona.

Zahtjevu Vlade BPK odazvalo se i Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je početkom ove godine za uspostavu hemodijaliznog centra uplatilo 50.000 KM. Aparate za dijalizu koji su već isporučeni Kantonalnoj bolnici obezbijedili su Ambasada Narodne Republike Kine u BiH i NLB banka Sarajevo, a u nabavci još jednog dijaliznog aparata uplatom sredstava u iznosu od 30.000 učestvuje i BH Telecom.

Ostatak sredstava, uz pomoć Vlade BPK i donatora, obezbijedit će Kantonalna bolnica Goražde. Rok za završetak radova na rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde je četiri mjeseca.