{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolnica u Banjoj Luci plaćat će 900.000 KM mjesečno za izmirivanje duga

S
25.6.2015. u 10:46
0
5
Bolnica u Banjoj Luci plaćat će 900.000 KM mjesečno za izmirivanje duga
0
Bolnica u Banjoj Luci plaćat će 900.000 KM mjesečno za izmirivanje duga
Klinički centar Banja Luka
Univerzitetska bolnica Klinički centar (UBKC) u Banjoj Luci od maja 2016. godine uplaćivat će oko 900.000 KM mjesečno (u periodu od 60 mjeseci) da bi reprogramski izmirila dug nastao na osnovu neuplaćenih doprinosa i poreza.
Generalni direktor UBKC Mirko Stanetić pojašnjava da su Poreska uprava i Ministarstvo zdravlja Republike Srpske pozitivno odgovorili na zahtjev ove zdravstvene ustanove da se problem neuplaćenih doprinosa riješi reprogramski.

Tako je pokrenuta realizacija jedne od glavnih preporuka javnog revizora, koji je u decembru prošle godine negativno ocijenio poslovanje UBKC Banja Luka.

Stanetić u intervjuu Srni ističe da je jedna od ključnih preporuka da imovina UBKC Banja Luka bude popisana,a njena vrijednost procijenjena.

Govoreći o preregistraciji, Stanetić navodi da su Upravni odbor i resorno ministarstvo, u skladu sa zakonskim procedurama, donijeli odluku da se ova zdravstvena ustanova zove Univerzitetska bolnica.

"To je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima, koji su mislili da se nešto suštinski mijenja. Međutim, nije se promijenilo ništa pošto ni jedna organizaciona jedinica nije ukinuta", objašnjava Stanetić.

On napominje da se spektar usluga UBKC Banja Luka veoma proširio, što može potvrditi činjenica da je 2006. godine u Beogradu na liječenju svaki dan bilo 440 pacijenata sa uputnicom iz Srpske, dok je danas taj broj drastično manji.

"Do prije desetak godina interventne kardiologije, genetskih istraživanja, visoko modularnih radioloških obrada i angiografa uopšte nije bilo, a danas je to svakodnevnica", ističe Stanetić za Srnu.

On podsjeća da je do prije deset godina u Republici Srpskoj bio jedan CT, dok ih danas samo u UBKC ima tri, kao i dva MR aparata, a trenutno se radi i na instaliranju PET CT uređaja, koji služi za pozitronu emisionu tomografiju i kompjuterizovanu tomografiju.

Prema njegovim riječima, UBKC Banja Luka mogla bi dobiti odluku o kardiohirurgiji do kraja godine, napominjući da to ne znači da bi odmah bila puštena u rad, već se to očekuje sljedeće godine.

Stanetić smatra da kardiohirurgija više nije apsolutni prioritet i napominje da interventna kardiologija, koja je otvorena 2007. godine, preuzima značajan dio posla kardiohirugije.

"Broj usluga u 2014. godini bio je veći od zbira intervencija interventne kardiologije u Tuzli, Sarajevu i Mostaru", naglašava Stanetić.

UBKC u Banjoj Luci jedina u BiH proučava genske mutacije na pojedinim tumorima, te se na osnovu toga određuje ispravan način liječenja.

Stanetić očekuje da će izgradnja južnog krila UBKC biti završena u roku jer
je, kako kaže, 90 posto posla završeno.

"Ono što malo ko zna jeste da će površina južnog krila za 2.000 kvadrata biti veća od kompletne bolnice u Bijeljini, te da je oprema instalirana u njemu skuplja nego u bijeljinskoj bolnici", navodi Stanetić u intervjuu Srni.

Novo krilo sastoji se od ambulantnog dijela, laboratorijske dijagnostike, nuklearne medicine, interventne kardiologije i sale za elektrofiziologiju srca, te predstavlja ogroman napredak u daljem zbrinjavanju pacijenata jer će biti odvojen ambulantni i stacionarni dio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: