BiH
0

Bolnica Brčko distrikta BiH otvorena ka javnosti

FENA
Brčko
Brčko
Pododjeljenje za bolničku zdravstvenu zaštitu Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta BiH počelo je realizaciju konferencije za medije "Vizita javnosti", koje će biti održavane svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu radi informiranja javnosti o radu pojedinih odjeljenja Bolnice Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Distrikta.

Šef Pododjeljenja za bolničku zdravstvenu zaštitu Neđo Ilić rekao je da su motivi za ovakav vid komunikacije s javnošću problemi koje ima Bolnica Brčko Distrikta BiH, a koji se ogledaju u nedovoljnom broju kadra, specijalističke opreme i tehničkih sredstava. Ilić je dodao da se ova ustanova, čiji je primarni cilj pružanje usluga zdravstvene zaštite, suočava s mnogim problemima u koje građani nisu dovoljno upućeni te da je ovo jedan od načina efikasnije komunikacije sa stanovnicima Distrikta.

"Svakodnevno hiljade stanovnika Distrikta i okolnih mjesta prođe kroz bolnicu i mi želimo da nam oni blagovremeno ukažu na eventualne propuste da bismo i mi i oni bili zadovoljniji i da bi funkcionisanje službi bilo što transparentnije. Naš rad će biti olakšan izdvajanjem zdravstvenog sektora iz administracije osnivanjem Zdravstvenog centra Brčko", zaključio je Ilić.

Šefica Urgentne medicine Vesna Mihajlović istakla je da su najveći problemi ove službe nedostatak kadra, zastarjela oprema i nedovoljna zdravstvena prosvjećenost stanovništva. Ona je objasnila da su svi pozivi građana ka ovoj službi naredba za dolazak ali da postoji problem komunikacije između pozivalaca i zdravstvenih radnika te da je mnogo neopravdanih poziva na koje je teško odgovoriti zbog nedovoljnog broja sanitetskih vozila.

Šef Neuropsihijatrijskog odjeljenja Sabrija Čandić rekao je da je situacija u ovoj službi veoma specifična jer je potrebno razdvojiti dvije grane medicine neurologiju i psihijatriju.

"Prvi koraci ka ovome su već urađeni restauracijom prostora gdje će biti smješteni neurološki pacijenti, a psihijatrijsko odjeljenje će biti preseljeno u novi prostor. Međutim, razdvajanje neurologije i psihijatrije zahtijeva angažovanje dodatnog broja stručnog osoblja kog ni sada nema dovoljno", zaključio je Čandić.