FBiH
0

Boljom naplatom doprinosa servisirati penzionere

FENA
Potreba da se servisira sve veći broj penzionera bila je tema današnjeg sastanka u Sarajevu direktora Porezne uprave FBiH Midhata Arifovića i direktora Federalnog zavoda PIO Adema Borića.
  • Mi imamo potrebu da servisiramo sve veći broj penzionera, što iziskuje veća sredstva. Da bi Zavod PIO obavio svoju funkciju, pokrenuta je inicijativa da više i češće sarađujemo s Poreznom upravom da bi ubiranje prihoda bilo redovnije i veće, kazao je Borić novinarima nakon sastanka.

Po njegovim riječima, cilj sastanka je bio ostvarivanje čvršće saradnje u godini koja dolazi, a aktivnosti počinju već danas.

Borić navodi da je potrebno da sve subjektivne slabosti u Fondu, ali i kod drugih budu eliminirane da bismo "znali na čemu smo". Kao primjer ostvarenja dobrih rezultata Borić je istaknuo akciju suzbijanja rada na crno.

  • Sudeći po tim rezultatima, nadamo se da će i ovi biti takvi, rekao je Borić.

Nije želio govoriti o konkretnim akcijama koje su dogovorene s Poreznom upravom, osim da se upravo radi na operacionalizaciji tih mjera.

Direktor Porezne uprave Midhat Arifović je pojasnio da je prema Zakonu o Poreznoj upravi i Zakonu o doprinosima na plaće, Porezna uprava nadležna za kontrolu uplata za socijalno osiguranje.

  • Ne radi se ni o kakvim posebnim mjerama i aktivnostima, rekao je on.

Naveo je da Porezna uprava u okviru svoje organizacije ima nedovoljan broj izvršilaca, odnosno broj inspektora koji vrše terensku kontrolu nije dovoljan da kontrolira sve porezne obveznike, a sredstva koja dobija Fond PIO nisu dovoljna za sve veći broj korisnika.

  • Prema našim podacima, prihodi koji pripadaju socijalnom osiguranju, odnosno Fondu PIO su veći za 133,5 miliona KM, odnosno 16,7 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. Ukupni prihodi po osnovu doprinosa su veći za 233, 5 miliona KM ili 16,1 posto, kazao je Arifović.

Rekao je da imamo tendenciju stalnog porasta uplate doprinosa od poslodavaca i postavlja se pitanje dokle će ti prihodi rasti. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi BiH, poslodavci koji rade regularno se bune zbog visokih doprinosa.

  • Evidentno je da se povećava broj korisnika, kao u slučaju s Fondom PIO. Sada predstavnici fondova žele da mi još više pokrenemo inicijativu ka terenskim kontrolama da bi se ta naplata još više povećala, kazao je Arifović.

Ocijenio je da je sastanak s predstavnicima Fonda PIO najvažniji zbog toga što u okviru fondova postoje službenici koji su vršili kontrolu doprinosa, ali oni nemaju ovlaštenja po zakonu i postavlja se pitanje validnosti njihovih zapisnika i kontrola, na osnovu kojih se ne može vršiti prinudna naplata.

  • Sada želimo da i njihovi kontrolori učestvuju u kontroloma s našim inspektorima te da predstavnici Fonda PIO ukažu na one poslodavce koji su imali obračunatu plaću, a nisu uplatili doprinose, rekao je direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.