|

Bol majki je isti: Za smrt 12 banjalučkih beba još niko nije odgovarao

Bol majki je isti: Za smrt 12 banjalučkih beba još niko nije odgovarao
0
F
FENA
22.5.2013. u 16:01
0
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: SRNA
2/7 Foto: SRNA
3/7 Foto: SRNA
4/7 Foto: SRNA
5/7 Foto: SRNA
6/7 Foto: SRNA
7/7 Foto: SRNA
Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje "Život" u centru Banje Luke danas je odata počast banjalučkim bebama, koje su umrle 1992. godine.
Majka jedne od umrlih beba, Željka Tubić, rekla je da tužno sjećanje na 12 banjalučkih "zvjezdica", od kojih je prva stradala na današnji dan, prije 21 godinu, u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kisika, ne blijedi, a bol i tuga za ovom nevinom djecom ne prolazi, niti će ikada proći.

"Vijeće sigurnosti UN-a bilo je neumoljivo u svojoj odluci da ne dozvoli prijevoz kisika do Banje Luke. Jedan po jedan, gasio se život naših beba, koje nikome ništa nisu skrivile. Čim su se rodile, bile su osuđene na smrt, nisu im dali ni da dišu. Naša tuga je danas još veća, jer niko nije odgovarao za ovaj zločin", rekla je Tubić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik kazao je u obraćanju prisutnim da su "već tada svjetski moćnici odlučili da kazne Banju Luku".

"Najbolji dokaz za to su i stradale bebe, a to dovoljno pokazuje koliko je takav potez bio nehuman i neljudski. Tuga je još veća ako se zna da za to niko nije odgovarao. Republika Srpska nije u mogućnosti da u bilo kojem procesu pokrene odgovornost prema Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kazao je da su "oni, koji su trebali da vode brigu o miru i prosperitetu u svijetu, ustvari, presudili tek rođenoj djeci u banjolučkom porodilištu".

Podsjećamo, tokom maja i juna 1992. godine, u banjalučkom porodilištu umrlo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao da bude dopremljen kopnom zbog blokade šireg banjalučkog regiona, a ni zračnim putem zbog odluke Vijeća sigurnosti da zabrani letove iznad BiH.

Bebe su umrle od 22. maja do 19. juna, dok je trinaesta beba svoju životnu bitku izgubila nakon 13 godina.

Četrnaesta beba ima posljedice koje će nositi cijelog života.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.