Najtužniji dan
181

Bol i tuga koja ne prolazi: Danas se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Ukopom i dženazom za 35 ekshumiranih žrtava danas će u Potočarima biti obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici.

Tako će porodice žrtava nevino stradalih barem na neki način osjetiti smiraj time što će njihovi najbliži dobiti svoje mjesto za vječni počinak u dolini bijelih nišana u Potočarima.

Danas se očekuje prisustvo i do 40.000 građana na komemoraciji i dženazi. U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a sutra će smiraj pronaći 35 žrtava, među kojima su i četiri maloljetnika.

Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina, dok je najstarija Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu. Današnja dženaza za 35 žrtava srebreničkog genocida bit će s najmanje ukopanih u posljednje 23 godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica jučer je završeno iskopavanje mezara, a članovi porodica su iz hale bivše Fabrike akumulatora do Memorijalnog centra u Potočarima iznijeli tabute posmrtnih ostataka 35 žrtava.

U Potočare su stigle stotine motociklista, ultramaratonaca, maratonaca i biciklista iz cijelog svijeta koji su svojim poduhvatom željeli odati počast svim žrtvama najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Ni ove godine neće biti dozvoljeni nikakvi politički govori, a članovi porodica srebreničkog genocida prisustvovat će komemoraciji.

U Bosni i Hercegovini 11. juli je proglašen Danom žalosti.