Sulejman Tihić
0

"Bojim se povlačenja EU iz Butmirskog procesa"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je, komentirajući zaključke sastanka Vijeća ministara Evropske unije, kazao Feni da se boji da bi se ovdje moglo raditi o povlačenju EU iz butmirskog procesa i da je to posljedica odbijanja 'američko-evropskog paketa'.

"Zbog toga sam zabrinut jer znam da ne postoji spremnost, ne postoji potreban kapacitet za unutrašnji dijalog, ne postoji spremnost da se dogovara, ni politička volja da se čine dogovori, odnosno hrabrost za kompromis“, kazao je Tihić.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je u utorak u Luksemburgu bh. političke čelnike da se okrenu oblikovanju budućnosti, a ne mijenjanju prošlost, upozorivši ih da to ne može uraditi niko umjesto njih.

"Vođe zemlje trebaju naći načina kako zaustaviti daljnje nazadovanje. Vidjeli smo što se dogodilo s vizama kada smo ih stalno upozoravali da će Bosna i Hercegovina zaostati za Srbijom i ostalim zemljama, ali nisu nas slušali. Nadamo se da sada neće propustiti priliku, da će sjesti, razgovarati i dogovoriti se o tome što je nužno za budućnost zemlje, jer to je njihova dužnost, a ne naša”, izjavio je Bildt nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.