{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bojić: Tražimo da se vrati grb Nemanjića

F
31.1.2008. u 16:00
0
0
Bojić: Tražimo da se vrati grb Nemanjića
0
Bojić: Tražimo da se vrati grb Nemanjića
Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Borislav Bojić kazao je da ova stranka ne prihvata nijedno od ponuđenih rješenja za novi entitetski grb, već da grb Nemanjića treba da bude trajno rješenje grba RS-a.
“Amblem ne može da zamijeni grb. Doći će vrijeme demokratije na ove prostore i ponovo ćemo imati grb koji zaista žele građani RS-a”, kazao je Bojić, dodajući da to potvrđuju i potpisi 100 hiljada građana RS-a koji smatraju da je grb Nemanjića jedino rješenje prihvatljivo za entitetski grb.

Prema njegovim riječima, grb Nemanjića “ne bi trebalo nikome da smeta niti bilo koga da vrijeđa”.

Bojić, koji je učestvovao u timu za zastupanje RS-a pred Ustavnim sudom BiH u vrijeme kada se vodio spor o ustavnosti grba, himne i zastave, odbacio je optužbe premijera RS-a Milorada Dodika da je “odgovoran što RS nema grb Nemanjića”.

“Bio sam spreman da položim život za RS, da se borim za grb i zastavu RS-a, dok je Milorad Dodik pobjegao u Beograd, a sada je našao za shodno da okrivi mene što nema grba RS-a”, kazao je on.

Ponovio je raniji stav da je bivši član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom BiH o simbolima RS-a “sistematski nastojeći da se obezvrijedi i neutrališe RS i stvori unitarna BiH u kojoj bi srpski narod, majorizacijom u procesu reprezentacije i odlučivanja, postao građanin drugog reda i gubio svoj etnički i kulturni identitet”.

“Cilj bošnjačkih političkih partija je da RS i Federacija nemaju simbole, već da koriste nametnute simbole države BiH”, konstatovao je on.

Ukazujući da ne poziva ne neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH o simbolima RS-a, Bojić je ocijenio da o simbolima RS-a treba da odlučuju građani koji žive u ovom entitetu.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRSRS) Milanko Mihajlica optužio je vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da je onemogućio direktni televizijski prijenos rasprave o simbolima RS-a.

On je naveo da je Radio-televizija RS-a (RTRS) dobila nalog vladajućih struktura da umjesto skupštinskog zasjedanja prenosi skup iz Srbije na kojem će najviši zvaničnici iz RS-a podržati predsjedničkog kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: