Bivši direktor IRBRS-a
0

Bojan Golić osuđen na minimalnu kaznu zatvora

FENA
Bojan Golić
Bojan Golić
Bivši direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Bojan Golić osuđen je danas na četiri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, čime je nanio štetu RS-u za najmanje 1,3 miliona KM.

Podsjećanja radi, nakon otvaranja afere “Medicinska elektornika” Banja Luka Golić je sporazumno priznao krivicu sa Specijalnim tužilaštvom RS-a da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, a u vezi s nezakonitim radnjama koje se odnose na manipulaciju cijenama akcija “Medicinske elektronike”.

U zatvorsku kaznu uračunato mu je je vrijeme provedeno u pritvoru od 23. marta do 29. juna, pa je i nakon presude slobodan čovjek.

Ovo je prva presuda u slučaju “Medicinska elektronika”.

Specijalno tužilaštvo RS-a optužilo je banjalučkog biznismena Mileta Radišića, bivšeg direktora “Medicinske elektronike” Željka Katalinu i bivše službenike Investiciono-razvojne banke RS-a (IRB) Nikicu Bajića i Dragana Cerovca za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, malverzaciju cijenama i širenje i lažnih informacija.

Oni se terete da su obaranjem akcija preduzeća “Medicinska elektronika” na berzi u procesu privatizacije državnog kapitala tog preuzeća oštetili budžet RS za 1,7 miliona konvertibilnih maraka.

Tim manipulacijam Mile Radišić postao je većinski vlasnik “Medicinske elektronike”.

Optužnica Golića tereti da je 13. augusta prošle godine sazvao sjednicu Uprave IRBRS-a, te učestvujući u njenom radu putem telefona, zajedno sa ostalim članovima Uprave te banke, glasao da se prihvati ponuda Radišića za preuzimanje 29,95 posto akcija "Medicinske elketronike" iz Akcijskog fonda RS-a i 4,99 posto akcija IRBRS-a iz Fonda za restituciju.

Golić je pritom zanemario podatke o stvarnoj vrijednosti imovine preduzeća “Medicinska elektronika“ i tržišnoj vrijednosti akcija emitenta, kao i činjenicu da u informaciji o javnoj ponudi za preuzimanje akcionarima preduzeća “Medicinska elektronika” nisu izneseni svi podaci koji se odnose na vrijednost imovine ovog preduzeća i njegove rezultate poslovanja.