BiH
0

Bojadžić: Uoči ubistava u trusini bio sam na Ališpaginoj svadbi

FENA
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sudsko vijeće je prekinulo svjedočenje optuženog Nihada Bojadžića na suđenju za zločine u Trusini (općina Konjic) nakon što se optuženi Nedžad Hodžić požalio na bol u prsima.

“Ne mogu da dišem”, rekao je Hodžić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

Prije prekida suđenja, svjedočeći u svoju korist, Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, ispričao je gdje je bio prije 16. aprila 1993. godine, kada su počinjena ubistava Hrvata u Trusini.

Optuženi, koji je sa svjedočenjem počeo 24. marta ove godine, kazao je da je 12. aprila 1993. sa tadašnjom djevojkom bio na svadbi svog komandanta Zulfikara Ališpage.

“Bio sam kum. U Tarčinu je bila svadba”, dodao je optuženi.

Oko podneva tog dana, kako je naveo, otišli su u Jablanicu, gdje su također slavili, a potom su se vratili u Tarčin.

“Ja sam tu prenoćio sa svojom djevojkom”, rekao je Bojadžić i dodao da su 13. aprila 1993. godine nastavili u kuću dolaziti Ališpagini poznanici.

Zajedno s Bojadžićem i Hodžićem, za zločine u Trusini sudi se i Mensuru Memiću i Dževadu Salčinu, također bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade “Neretvica” ABiH.

Bojadžić je optužen da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i navodno izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.

Sud BiH je nedavno odvojio postupak protiv Zulfikara Ališpage zbog njegove bolesti.

Bojadžić će svjedočenje nastaviti 28. aprila, javio je BIRN - Justice Report.