Sarajevo
65

Bogunić: Imamo pravo na izbor direktora, Kadrić nije izvršavao odluke Ministarstva obrazovanja

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić kazala je kako nisu glasali za sadašnjeg v.d. direktora Mersudina Kadrića jer nije izvršavao odluke ministarstva te zbog toga što je uvijek isticao roditelje kad god se nešto bitno trebalo rješavati.

"On treba da stoji iza svojih odluka i stavova, a ne da 'gura' roditelje i djecu za svoj izbor, to je neprimjereno. Promijenio je sastav Vijeća roditelja sedmicu prije izbora da bi glasali u njegovu korist što je također nedopustivo", kazala je Bogunić za Klix.ba.

Istakla kako je nisu tjerali Kadrića da radi ništa mimo zakona niti su ga uopće tjerali da bilo šta radi te da ovo sve nema veze s politikom.

"Svaki direktor je poluga upravljanja ministarstva i države u osnovnoj instituciji. EDUS nije nevladina organizacija koja nije u njegovom sastavu. On je doregistriran za predškolski odgoj i obrazovanje i 120 djece pripada Vladimir Nazoru, a on je bio dužan voditi brigu o njima, što nije uradio. Mi imamo pravo da damo glas onome za koga smatramo da je najkompetentniji i najzreliji, kao i Općina", kazala je ministrica.

Za protest koji su roditelji najavili ispred zgrade ministarstva, ministrica je rekla da na to imaju pravo.

"Imaju pravo da donose svoje odluke, a mi svoje. Sada ćemo izabrati v.d. direktora, a u međuvremenu ćemo raspisati ponovni konkurs pa neka odluči svako kako smatra da treba", kazala je Bogunić.