Gdje se koplja lome?
13

Bogunić: Aplikacija Sky je pitanje svih pitanja, dokazi iz nje se koriste već godinu dana

S. Š. U.
Član VSTV-a Sanin Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Član VSTV-a Sanin Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Sanin Bogunić komentirao je korištenje dokaza iz "Sky" aplikacije tokom sudskih postupaka te šta su prioriteti pravosudnih institucija u narednom periodu.

Naglasio je kako je komunikacija sa javnošću veoma važna za VSTV, komentirajući da je "Sky" aplikacija regionalno i svjetsko pitanje svih pitanja u ovome trenutnku.

"Zbog toga se možda i lome određena koplja vezano za te dokaze. Sa jedne strane mogu kazati da se ti dokazi već preko godinu dana koriste u našim sudskim postupcima prilikom određivanja pritvora ili drugih mjera za obezbjeđenje prisustva osumnjičenih i uspješno vođenje krivičnog postupka. Dakle za utvrđivanje osnovane sumnje da su ta lica počinila određena krivična djela. Ja bih čitavu priču uputio na naše pravosudne organe. U potpunosti vjerujem našim tužilaštvima i sudovima, a sudnice su mjesto gdje se treba d ali su ti dokazi kao takvi sami relevantni", kazao je Bogunić.

Istakao je kako ne vjeruje da će tužioci podizati optužnicu samo na osnovu dokaza iz "Sky-a", ali da su to odlične ulazne informacije za provođenje istrage.

Naglasio je i da su bivši i trenutnu nosioci pravosudnih funkcija na crnim listama.

"Tako i na crnim listama Ministarstva trezora SAD-a i mi na te stvari ne možemo ostati imuni. Disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković, nije više u fazi istrage već je podignuta disciplinska tužba", kazao je Bogunić za FTV.