Dogovor stranaka
183

Bogićević i dalje ostaje jedina opcija za gradonačelnika Sarajeva, danas će se glasati

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bogić Bogićević i dalje ostaje jedini kandidat za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. To je ukratko sažetak današnjih stavova iznijetih na sjednici Gradskog vijeća na kojem je za predsjedavajućeg izabran Jasmin Ademović (Narod i pravda).

S obzirom na ranije izneseni stav Bogićevića i odustajanje od kandidature zbog razvoja događaja na prethodnoj sjednici, danas su se strasti blago smirile i donekle iskristalisale.

Većina vijećnika je podržala Ademovića uz poruku da bezuvjetno žele Bogićevića za gradonačelnika, a to je potvrdio i Srđan Srdić koji je odustao od kandidature za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Danas bi se trebalo glasati za Bogićevića, a generalni stav je da mu se da vremena koliko želi da se izjasni da li prihvata ponudu, a kako saznaje Klix.ba današnja sjednica će biti prekinuta, a bit će nastavljena kada budu imali odgovor da li Bogićević prihvata ili će se tražiti novi kandidat.

Vijećnici će se pozvati na član 12, stav 6 koji definira izbor gradonačelnika. "Neposredno nakon izbora izabrani se treba izjasniti da li prihvata izbor. Ukoliko odbije, ponovit će se izbor".

Da li će se Bogićević predomisliti sada je teško prognozirati, ali je izvjesno da ga vijećnici gotovo jednoglasno žele za gradonačelnika. Od jučer traje svojevrsna kampanja javnog nagovaranja da se predomisli, po gradu su polijepljeni plakati, a za sutra je najavljena i vožnja automobila Sarajevom tim povodom.