{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogić Bogićević povodom Dana državnosti: Budućnost ove države pripada mladim ljudima

24.11.2017. u 19:16
338
54
Bogić Bogićević povodom Dana državnosti: Budućnost ove države pripada mladim ljudima
338
Dan državnosti BIH nizom događaja obilježen je u BPK Goražde, a gost svečane akademije u Centru za kulturu, bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, govoreći o značaju ovog datuma naglasio je obavezu čuvanja vrijednosti ZAVNOBIH-a.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bogićević je ocijenio da će budućnost BIH biti onakva kako je oblikujemo te da je treba povjeriti mladim obrazovanim ljudima koji su se spremni suočiti sa krizom vremena u kojem živimo.

"Uprkos svemu što je doživjela BIH je opstala i odolila svim iskušenjima i ma šta neki mislili o njemu, 25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje", kazao je na svečanoj akademiji Bogićević.

Suprotstaviti se politikama podjelaIstakao je da je moralno i ljudski bilo suprotstaviti se politikama koje su željele njenu podjelu i koje nažalost još uvijek nisu odustale.

"BIH se treba okrenuti budućnosti u kojoj je glavni prioritet mir, sloboda, demokratija, pravda i dostojanstven život iako živimo u vremenu u kojem Dejtonski sporazum omogućava i toleriše sve opstrukcije u državi u kojoj je sistem vrijednosti poremećen", smatra Bogićević.

On je dodao kako budućnost ove države pripada mladim obrazovanim ljudima koje treba voditi znanje, oličeno u najvećim ljudskim vrijednostima a to su pravednost i ugled.

Tokom svečane akademije odata je počast svim braniocima koji su za odbranu BIH dali svoje živote i ostavili je u amanet budućim generacijama. Na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda, šehidskom mezarju i partizanskom spomen oblježju u Kolijevkama te spomeniku ubijenoj djeci položeno je cvijeće i iskazano poštovanje žrtvama.

U susret Danu državnosti BiH oglasilo se i Udruženje antifašista. 74-a godišnjica ZAVNOBiH-a nažalost se obilježava u znaku dramatičnih i haotičnih međunarodnih odnosa, sve većem broju ratišta i neviđenoj patnji ljudi ali i složenim i neizvjesnim prilikama u samoj BiH, istakli su na press konferenciji.

Pozvali su građane da dignu glas i djeluju, te čuvaju i brane tekovine NOB-e jer, ističu, na taj način branimo sebe, univerzalne ljudske vrijednosti i domovinu BiH. Podsjetili su i na značaj prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu za obnovu državnosti BiH u čemu su sudjelovali i predstavnici svih njenih naroda.

Nedjeljiva država"U tim odlukama nije bilo pomena o nekakvim fašističkim tvorevinama Republici Srpskoj ili Herceg Bosni već samo i isključivo nedjeljivoj državi BiH u kojoj će svi narodi imati ista prava", poručili su učesnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: