Svečana akademija
338

Bogić Bogićević povodom Dana državnosti: Budućnost ove države pripada mladim ljudima

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Dan državnosti BIH nizom događaja obilježen je u BPK Goražde, a gost svečane akademije u Centru za kulturu, bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, govoreći o značaju ovog datuma naglasio je obavezu čuvanja vrijednosti ZAVNOBIH-a.

Bogićević je ocijenio da će budućnost BIH biti onakva kako je oblikujemo te da je treba povjeriti mladim obrazovanim ljudima koji su se spremni suočiti sa krizom vremena u kojem živimo.

"Uprkos svemu što je doživjela BIH je opstala i odolila svim iskušenjima i ma šta neki mislili o njemu, 25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje", kazao je na svečanoj akademiji Bogićević.

Suprotstaviti se politikama podjela

Istakao je da je moralno i ljudski bilo suprotstaviti se politikama koje su željele njenu podjelu i koje nažalost još uvijek nisu odustale.

"BIH se treba okrenuti budućnosti u kojoj je glavni prioritet mir, sloboda, demokratija, pravda i dostojanstven život iako živimo u vremenu u kojem Dejtonski sporazum omogućava i toleriše sve opstrukcije u državi u kojoj je sistem vrijednosti poremećen", smatra Bogićević.

On je dodao kako budućnost ove države pripada mladim obrazovanim ljudima koje treba voditi znanje, oličeno u najvećim ljudskim vrijednostima a to su pravednost i ugled.

Tokom svečane akademije odata je počast svim braniocima koji su za odbranu BIH dali svoje živote i ostavili je u amanet budućim generacijama. Na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda, šehidskom mezarju i partizanskom spomen oblježju u Kolijevkama te spomeniku ubijenoj djeci položeno je cvijeće i iskazano poštovanje žrtvama.

U susret Danu državnosti BiH oglasilo se i Udruženje antifašista. 74-a godišnjica ZAVNOBiH-a nažalost se obilježava u znaku dramatičnih i haotičnih međunarodnih odnosa, sve većem broju ratišta i neviđenoj patnji ljudi ali i složenim i neizvjesnim prilikama u samoj BiH, istakli su na press konferenciji.

Pozvali su građane da dignu glas i djeluju, te čuvaju i brane tekovine NOB-e jer, ističu, na taj način branimo sebe, univerzalne ljudske vrijednosti i domovinu BiH. Podsjetili su i na značaj prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu za obnovu državnosti BiH u čemu su sudjelovali i predstavnici svih njenih naroda.

Nedjeljiva država

"U tim odlukama nije bilo pomena o nekakvim fašističkim tvorevinama Republici Srpskoj ili Herceg Bosni već samo i isključivo nedjeljivoj državi BiH u kojoj će svi narodi imati ista prava", poručili su učesnici.