Četvorka ima 18 ruku
1.5k

Bogić Bogićević bi u februaru trebao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva

S. H.
Bogić Bogićević je bivši član Predsjedništva SFRJ (Foto: H. M./Klix.ba)
Bogić Bogićević je bivši član Predsjedništva SFRJ (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što su u svim općinama u Gradu Sarajevu konstituisana općinska vijeća, u roku od 30 dana bi trebali biti izabrani vijećnici za Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Većinu će, izgledno je, imati Četvorka, čime je otvoren put da gradonačelnik bude Bogić Bogićević.

Trenutni omjer snaga u općinskim vijećima pokazuje da bi Četvorka trebala imati 18, a SDA i druge stranke 10 vijećnika u Gradskom vijeću.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva ima ukupno 28 vijećnika koji se biraju iz općinskih vijeća četiri gradske općine, odnosno iz Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog Grada. Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira se posredno nakon formiranja općinskih vijeća u četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Iako Četvorka ima više vijećnika u ove četiri općine, sam izbor gradskih vijećnika je kompleksan jer zahtijeva da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno bude garantirano minimum 20% mjesta u Gradskom vijeću, a grupi Ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate. Tako da oba bloka prave vlastite modele kako osigurati izbor 15 vijećnika u Gradsko vijeće Sarajeva i time osigurati većinu.

Tako je dr. Dragan Stevanović (SDP) napustio Dom naroda Parlamenta FBiH da bi preuzeo mandat u Općinskom vijeću Centar, odnosno kao Srbin bio automatski izabran u Gradsko vijeće Sarajeva. Kako je rekao, to je uradio na molbu SDP-a sa ciljem da se osigura da Četvorka ima većinu u Gradskom vijeću u Sarajevu i omogući izbor kandidata SDP-a za gradonačelnika Sarajeva Bogića Bogićevića.

Trenutni omjer snaga pokazuje da bi u Starom Gradu od 7 vijećnika njih 5 ili 4 mogle izabrati stranke okupljene oko Četvorke. Kandidatska lista predata je Centralnoj izbornoj komisiji koja je treba potvrditi, a sjednica je zakazana za narednu sedmicu. SDA u Starom Gradu potresa i unutrašnji sukob pa su formirane dvije grupacije, prva koju predvodi aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka i druga koju predvodi vijećnik Vedad Deljković.

U Centru bi Četvorka, podržana Platformom za progres, mogla izabrati 6-7 vijećnika, a na ruku im ide i da tri nebošnjaka u Centru imaju zagarantirane mandate. Sjednica Općinskog vijeća Centar, na kojoj bi se birali gradski vijećnici, trebala bi biti održana početkom februara.

U Novom Sarajevu situaciju bi za Četvorku mogli zakomplikovati najavljeni izlazak Sanele Halać iz Naroda i pravde, kao i mogući izlazak Arslana Dučića iz SDP-a. Uz činjenicu da u Klubu vijećnika NiP-a već ne djeluju Srđan Srdić koji kao Srbin također ima zagarantiran mandat u Gradskom vijeću, Četvorka bi u Novom Sarajevu mogla računati na četiri od sedam vijećnika.

U Novom Gradu SDA bi zajedno s koalicionim partnerima trebala izabrati četiri vijećnika, dok bi Četvorka mogla osigurati izbor tri vijećnika. Kako sada stvari stoje, Četvorka bi trebala imati komotnu većinu u Gradskom vijeću Sarajeva.

Što se tiče pozicija, od ranije je poznato da je Bogić Bogićević kandidat za gradonačelnika. Prema postignutom dogovoru, jednog zamjenika gradonačelnika predložit će Narod i pravda, a drugog Naša stranka. Također, predsjedavajućeg Gradskog vijeća predložit će Narod i pravda.