{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogdanović: Odluka o kvaliteti goriva otvara investiciju vrijednu milijardu eura

F
20.3.2007. u 13:57
0
0
Bogdanović: Odluka o kvaliteti goriva otvara investiciju vrijednu milijardu eura
0
Bogdanović: Odluka o kvaliteti goriva otvara investiciju vrijednu milijardu eura
Direktor Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Dušan Bogdanović izjavio je danas da su se donošenjem odluke o izmjeni odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva stvorili uvjeti za realizaciju velike investicije u Rafineriji Bosanski Brod i generalno za napredak bh. ekonomije i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.
- Pokretanjem i modernizacijom Rafinerije omogućiće se angažman 1.500 radnika, te između 50 i 60 malih preduzeća u različitim sektorima privrednih aktivnosti. Pokretanjem domaće proizvodnje smanjiće se u startu vanjskotrgovinski deficit za razliku između cijene gotovih derivata i cijene sirove nafte i onoga što će biti izvozno orijentisano za oko 500 miliona KM – naglasio je Bogdanović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Na ovaj način se, kako je istakao, otvara velika investicija od gotovo milijardu eura, a namjere investora su zasigurno da postane jedan od regionalnih lidera i može se očekivati da dostignu proizvodnju od četiri miliona tona godišnje.

-Smatram da to može donijeti samo koristi BiH, jer konkurencija u takvoj utakmici sigurno će stvoriti određeni kvalitet i ići u prilog nižim cijenama derivata – kazao je Bogdanović .

On je izrazio zadovoljstvo da je u Vijeću ministara BiH preovladala zdrava logika i izrazio uvjerenje da će iz toga izvući određene pouke, s obzirom na to da pred njima stoji puno obaveza u procesu reformi, CEFTA-i i svega ostalog što treba učiniti za ekonomiju BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: