Ruski ambasador
46

Bocan-Haračenko: Rusija bi i zvanično mogla izaći iz PIC-a, kandidatski status za EU je pritisak na RS

D. Be.
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Haračenko
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Haračenko
Ruski ambasador u Srbiji, koji je nekada bio diplomata i u BiH (2009. - 2014.), Aleksandar Bocan-Harčenko u razgovoru za RTRS komentarisao je prilike u našoj državi i iznio kontroverzne stavove.

"Svake godine je sve više zahtjeva za oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj i odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je jedini mogući temelj opstanka BiH", rekao je.

Istakao je da je Rusija svake godine imala sve težu saradnju sa međunarodnom zajednicom u okviru Vijeća za provedbu mira (PIC) i da je uvijek imala izdvojeno mišljenje koje oni nisu uzimali u obzir jer su tražili da se zaključci donesu bez podrške Ruske Federacije.

Rekao je i da ga ne ne bi čudilo da na kraju Rusija i zvanično istupi iz PIC-a.

Podsjetio je da je za vrijeme dok je dok je bio ruski ambasador u BiH uslijedio uspon u razvoju odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije.

"Ovo je najvažnije naše zajedničko dostignuće i drago mi je da se ovaj odnos i dalje razvija u tom pravcu", kaže Bocan-Harčenko.

Кada je riječ o dobijanju statusa kandidata BiH za članstvo u EU Bocan-Harčenko ističe da to predstavlja "dopunski alat pritiska na RS."

"Poznat mi je čvrst stav, po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS-a Milorada Dodika koji se temelji na osnovu nacionalnih interesa Srbije i RS-a", izjavio je ruski ambasador.

On je kazao i da će iduća godina biti teška, ali da će "Rusija, kao Srbija i Republika Srpska, jačati još više svoj suverenitet u svakom smislu".