BiH
0

Boban Šimšić osuđen na 14 godina

Sarajevo-x.com/BIRN
Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Bobana Šimšića krivim za niz zločina počinjenih u Višegradu tokom 1992. godine, te ga osudilo na 14 godina zatvora. U kaznu će biti uračunato i vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, odnosno od 24. januara 2005. godine.

Bivši višegradski policajac je proglašen krivim za sudjelovanje u napadima na sela Kuka i Velji Lug u junu i julu 1992. godine. U ovim napadima, više civila Bošnjaka je poginulo, a preživjeli su protivzakonito zatvarani u improvizovane pritvorske objekte u Višegradu. Šimšića je Apelaciono vijeće osudilo i za “podvođenje žena i djevojaka” koje su bile zarobljene u Osnovnoj školi “Hasan Veletovac” drugim pripadnicima srpske vojske.

“Iako se ne može utvrditi da je i on silovao, njegovo podvođenje je na nesumnjiv način utvrđeno”, objasnila je predsjedavajuća Apelacionog vijeća Azra Miletić ovu odluku, dodavši da je optuženi svojim djelovanjem “doprinio izvršenju zločina”. “Zločini su se dešavali u njegovom prisustvu, iako možda nije učestvovao u njima, imao je prema njima afirmativan odnos”, rekla je Miletić.

Sud je Šimšića oslobodio optužbi za napad na selo Žlijeb, te hapšenje i odvođenje Bošnjaka iz ovog sela 17. juna 1992. godine. Oslobođen je i optužbi za silovanje deset mlađih žena u Vatrogasnom domu u Višegradu, kao i za odvođenje grupe Bošnjaka iz Vatrogasnog doma, od kada im se gubi svaki trag.

“Tužilaštvo ponuđenim dokazima nije dokazalo činjenje i konkretno učešće optuženog u ovim radnjama”, obrazložila je Azra Miletić.

Apelaciono vijeće je Šimšića također oslobodilo optužbi za “prisilno oduzimanje novca i nakita” od zarobljenih civila u Osnovnoj školi “Hasan Veletovac”, kao i učestvovanje u premlaćivanju zarobljenih Bošnjaka u ovoj školi. “Radnje su paušalno postavljene, što je dodatno otežavalo njihovo dokazivanje”, objasnila je Miletić i dodala da “generalna tvrdnja da je optuženi učestvovao u ovim zločinima nije jasna i pouzdana”.

Odlučujući o visini kazne, kako je navela predsjedavajuća Apelacionog vijeća, Sud je uzeo u obzir “težinu djela i njegove posljedice”, ali “nije utvrdio posebnu upornost i okrutnost” prilikom njihovog izvršenja.

Veljko Čivša, branilac Bobana Šimšića, nije bio zadovoljan ovakvom presudom, nazvavši je “logičnim epilogom klasičnog političkog procesa”. “Boban Šimšić nije mogao biti osuđen dok Apelaciono vijeće nije izbacilo iz spisa oslobađajuće dokaze, koji su postojali u prvostepenom postupku”, objasnio je Čivša.

Nezadovoljstvo presudom izrazile su i članice Udruženja “Žena žrtva rata”, među kojima i jedna zaštićena svjedokinja sa suđenja Bobanu Šimšiću. Dok je izricana presuda, ova svjedokinja je bila vidno potresena, a u jednom trenutku joj je i pozlilo. “Trebao je dobiti doživotnu”, komentar je koji je izrekla uplakana nakon što je saopćena presuda.

Boban Šimšić (39) dobrovoljno se predao u januaru 2005. godine. Optužnica protiv njega potvrđena je 8. jula 2005, a glavni pretres je počeo dva mjeseca nakon toga. U julu 2006. godine prvostepeno Sudsko vijeće osudilo ga je na pet godina zatvora, ali je presuda odlukom Apelacionog vijeća poništena u januaru ove godine te je pokrenut obnovljeni postupak već u martu. Ovo je sedma pravosnažna presuda pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH. Osuđeni nema prava žalbe na ovu odluku.