Parlament Federacije BiH
80

Boban i Čengić: Vladi FBiH je prije 20 mjeseci istekao mandat, Novalić u problemima

I. Č.
Ivan Boban i Irfan Čengić, opozicioni zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izjavili su, nakon što je završena prva tačka dnevnog reda vanredne sjednice, da očekuju smjenu aktuelnog saziva Vlade Federacije BiH.

Ivan Boban, zastupnik SDP-a, izjavio je da su opozicione stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH potpisale inicijativu za pokretanje smjene Vlade FBiH na čelu s predsjednikom Fadilom Novalićem.

"SDP je pokrenuo inicijativu izbora nove Vlade FBiH kroz Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Novu vladu će formirati isti akteri i ne vidim razlog da izborni pobjednici daju nove kadrove i riješe nas agonije", kazao je Boban.

Upitan zašto zastupnici DF-a nisu podržali današnju inicijativu za smjenu Vlade FBiH, Boban je kazao da pretpostavlja kako DF nema problem s ostatkom Vlade.

"DF je tražio smjenu Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljače. Vjerovatno iz tog razloga nisu dali svoje potpise, budući da se današnji potpisi odnose na smjenu kompletne Vlade FBiH", istakao je Boban.

Najavio je kako će jedna od glavnih teza današnje rasprave biti zabrane Suda BiH koje premijeru Fadilu Novaliću onemogućavaju da komunicira s prvim saradnicima.

"Imali ste teze kako će doći do neslaganja u Vladi i da će doći do prevlasti jednih u odnosu na druge. Premijer će imati problema u komunikaciji s najbližim saradnicima. Također, postoji opcija da svoje ovlasti prenese na jedno od dvoje dopremijera", zaključio je Boban.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a, izjavio je kako je prije 20 mjeseci istekao mandat aktuelnoj Vladi Federacije BiH, što znači da nemaju povjerenje građana.

"Konačno je vrijeme da predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović zakaže sjednicu na kojoj će se birati predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH, a nakon čega ćemo izabrati novu vladu koja će biti rezultat oktobarskih izbora", kazao je on.

Napominje kako je izglasavanje nepovjerenja najsigurniji put da odu Jelka Milićević i Fadil Novalić i ostali loši ministri.

"Jedna ministrica je podnijela ostavku, jedan ministar ima zdravstvenih problema i ne dolazi na redovne aktivnosti, jednom ministru je njegova stranka tražila da podnese ostavku. Ova vlada nema nikakav kapacitet", zaključio je Čengić.