Reakcija
35

Boban: Bijedić pokušava da smanji pritisak onih kojima je obećao ministarska mjesta

Klix.ba
Ivan Boban (Foto: Klix.ba)
Ivan Boban (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ivan Boban reagovao je na istup predsjednika SDP-a TK Envera Bijedića ističući kako ni sarajevska, ni bilo koja druga organizacija nije, niti može učestvovati, niti donositi odluke o koalicijskim procesima koji se vode u TK.

Povodom tvrdnji predsjednika Kantonalnog odbora SDP TK Envera Bijedića da je "voljom drugova iz Sarajeva SDP u TK gurnut u opoziciju" Boban je rekao da je osim Glavnog odbora, koji čine članovi iz svih dijelova BiH, na kojem se odlučivalo o formiranju vlasti s etnonacionalnim strankama, a gdje je poznato ko je zastupao kakve stavove i kakav je bio rezultat glasanja, samo Kantonalni odbor SDP TK donosio odluke o procesu formiranja vlasti u ovom kantonu.

"Ne znam zašto je bilo kome u interesu da se kontinuirano unosi loša atmosfera unutar SDP-a i pokušava kreirati sukob između sarajevske i organizacije u TK. Takvoj politici se protivi sve veći broj članova i iz Tuzle i iz Sarajeva, ali i nas drugih, kojima je ovakva vrsta podjela nejasna i prešla svaku granicu razumnog. Ovo je, prema mom mišljenju, namjera da se dosadašnji neuspjeh u vođenju ovog procesa adresira nekome drugom i izbjegne vlastita politička odgovornost, a i smanji pritisak svih onih kojima su obećane ministarske i druge pozicije u novoj vlasti", kazao je Boban za Klix.ba.

On dodaje da sve ovo zajedno zasigurno ima veze i s kampanjom za izbor predsjednika SDP-a i razlikama u stavovima najistaknutijih ljudi u TK, prije svega u tome treba li ili ne treba koalirati s nacionalnim strankama, a onda u konačnici i u podršci predsjedničkim kandidatima.

"Nije tajna da Enver Bijedić otvoreno podržava kandidata Edina Delića, dok recimo, Denis Bećirović podržava izbor Nermina Nikšića. Moj stav je da je kampanja, između ostalog, i ovakvim izjavama, otišla izvan granica dobrog ukusa i da se to mora zaustaviti ako nam je svima u interesu da SDP bude jak. Ne dopada mi se ni to što se dio unutarstranačke kampanje vodi i preko medija pod direktnom kontrolom SDA. Nedopustivo je da se nakon sjednica GO polemika vodi i u medijima, a pogotovo što postaje evidentna veza i utjecaj naših političkih protivnika na članove SDP-a, no, dobro je da javnost, a posebno članstvo, može procijeniti kakva je čija namjera", zaključio je Boban.