BiH
0

Blokirana imovina u RS-u vrijedna 26 miliona, ali ne i trajno oduzeta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U protekle dvije godine u Republici Srpskoj je blokirana imovina vrijedna oko 26 miliona maraka za koju se sumnja da je stečena nelegalnim aktivnostima, ali ni u jednom slučaju još nisu izrečene konačne sudske presude niti je ta imovina i trajno oduzeta.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić podsjeća da finansijske istrage vode sigurnosne službe, ali da je najveći teret na sudovima koji treba da cijeli postupak privedu kraju.

"S obzirom na opterećenost sudova to je i najveća kočnica da bi se šire bavili predmetima finansijskih istraga u slučajevima krijumčarenja i narkotika i ljudi i oružja", kazao je Vasić u izjavi novinarima u Banjoj Luci na početku seminara o temi "Istrage, oduzimanje i upravljanje nelegalno stečenom imovinom".

Zakon o oduzimanju nelegalno stečane imovine u RS-u je u primjeni od septembra 2010., a Vasić kao jednu od najvažnijih provedenih istraga izdvaja slučaj „pranja novca“ odbjeglog pljevljanskog narkobosa Darka Šarića posredstvom njegovog saradnika Zorana Ćopića u sklopu privatizacije bijeljinske šećerane.

Od početka rada po ovom zakonu nadležni predstavnici MUPRS-a postupali su u više desetina predmeta, u okviru kojih su provedene mjere i radnje za više od 200 fizičkih i pravnih osoba, osumnjičenih, povezanih i na neki drugi način umiješanih u ove slučajave.

Kod 30 njih identifikovana je imovina koja se dovodi u vezu s izvršenjem krivičnog djela, a trenutno nadležni odjel u policiji RS-a postupa u više od 30 predmeta.

Direktor entitetske policije navodi da postoji dobra saradnja nadležnih službi u "praćenju" tokova novca i van RS-a, a smatra da su rezultati dobri jer za dvije godine nije bilo ni realno da se završe i finansijske istrage te okonča tužilačka i sudska procedura.

Direktor Agencije za upravljanje oduzetom nelegalno stečenom imovinom u RS-u Zoran Stanišljević je podsjetio da je imovina, oduzeta u akciji „Kubikus“, u kojoj je otkrivena grupa organizatora nedozvoljenih igara nasreću, smještena u toj agenciji i bit će čuvana do okončanja sudskog postupka.

U slučaju "Kubikus" predloženo je zaključivanje sporazuma o priznanju krivice osumnjičenih i ukoliko sud prihvati taj prijedlog bit će im oduzeta imovina u vrijednosti od pola miliona maraka.

U 14 predmeta, također su od sudova dobili na čuvanje privremeno oduzetu imovinu i čeka se završetak sudskog postupka, jer samo ukoliko se trajno oduzme s njom će moći dalje postupati Agencija u skladu sa zakonom.

Dvodnevni seminar MUPRS-a o temi "Istrage, oduzimanje i upravljanje nelegalno stečenom imovinom“, organizira se uz podršku TAJEKS-a (TAIEX), Tehničkog istrumenta Evropske komisije s ciljem da se predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija upoznaju o evropskim praksama u vođenju istraga koje se odnose na nelegalno stečenu imovinu.

U radu ovog skupa učestvuju predstavnici svih agencija na prostoru BiH koje su nadležne i prate rad u vezi s ovom temom te predstavnici međunarodnih organizacija.