BiH
555

Blokiran poštanski saobraćaj iz Hong Konga prema BiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poštanski saobraćaj koji je iz ili preko Hong Konga išao za BiH u potpunosti je obustavljen 31. marta ove godine.

Ovu vijest Pošta Hong Konga saopćila je na svojoj zvaničnoj Internet stranici, a jedina dodatna informacija jeste da odluka ostaje na snazi do daljnjeg.

U Javnom preduzeću BH Pošta d.o.o. Sarajevo svjesni su problema te su se obratili Svjetskom poštanskom savezu tražeći pojašnjenje razloga obustavljanja pružanja usluge prijema paketskih pošiljaka za primaoce u BiH, kao i tumačenje ovlasti pošte Hong Konga za poduzimanje ovakve mjere.

“Po dobijanju odgovora od Svjetskog poštanskog saveza pružit ćemo vam detaljnije informacije”, rekli su za Klix.ba iz JP BH Pošta.

Poštanski saobraćaj iz Hong Konga posebno je značajan za nemali broj građana koji različite proizvode naručuju preko internet stranica kakve su Alibaba, eBay...

Također, posebno je zanimljivo pogledati kojim još zemljama je Pošta Hong Konga obustavila poštanski saobraćaj. Pored BiH, tu su Jemen, Sirija, Sjeverna Koreja, Liberija, Krim, Liban, Sevastopolj, Somalija i Ukrajina. Većina zemalja sa ove liste su područja na kojima se trenutno vode oružane borbe pa nije jasno otkud se BiH našla na ovoj listi.