Protesti poljoprivrednika
0

Blokiran granični prelaz u Orašju

SRNA
Orašje
Orašje
Oko stotinu poljoprivrednika Posavskog kantona od jutros drži granični prelaz u Orašju pod potpunom blokadom, nakon što su juče zadržavali samo teretna vozila, a propuštali putnička, javlja dopisnik Srne s lica mjesta. Iako je delegaciji Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona faksom stigao poziv predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da dođu na sastanak u ponedjeljak, 26. aprila, u Mostar, blokada graničnog prelaza je nastavljena.

Ministar za poljoprivredu Kantona Anto Petrić je, u znak podrške poljoprivrednicima, premijeru uputio pismenu ostavku.

"Od mene ovdje nije tražena ostavka, to je moj moralni čin i pitanje solidarnosti s ovim ljudima koji su, umjesto na parcelama i u sjetvi, istjerani na cestu da se bore za ono što im uistinu pripada", rekao je ministar u ostavci Anto Petrić i dodao da je s njima u svim protestima već dvije godine, jer smatra da su potpuno opravdani. 

Podsjećajući na razloge blokade, sekretar Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona Suljo Tahirović objasnio je da je stotinjak poljoprivrednika i desetak zadruga u ovom kantonu ostalo uskraćeno za 750.000 KM.	

"Vlada je donijela odluku da se proizvođačima pšenice za predati tržni rod isplati razlika od tržišne cijene do 400 KM po toni, što je, ispostavilo se, 160 maraka jer je prosječna isplaćena cijena otkupljene pšenice bila 240 maraka. Međutim, ta je odluka samo djelimično izvršena", rekao je Tahirović. 

U rukovodstvu Saveza kažu da će, ukoliko u Mostaru u ponedjeljak ne dobiju garancije za hitnu isplatu razlike novca koju potražuju, preduzeti radikalnije mjere o kojima za sada ne žele saopštiti detalje. 

Nezvanično se saznaje da će sa stotinama traktora i priključaka isti dan krenuti ka Sarajevu pred zgradu Vlade Federacije.