Edin Ramić
0

"Blokiraćemo veće smanjenje budžeta za povratak u RS"

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da je nekorektno vršiti smanjenje entitetskog budžeta na pozicijama povratka za oko 50 posto te upozorava da u narednoj godini smanjenje sredstava za tu namjenu može biti samo 10 do 15 posto, koliko se predviđa i za sve druge institucije.

Šef ovog kluba Edin Ramić ističe da se iznos sredstava za povratak rebalansiranim budžetom RS-a smanjio s 25,8 na 12,9 miliona KM, a i taj dio koji se odnosi na infrastrukturne projekte u ovoj godini još nije realiziran, iako je već kraj godine.

"Svaki drugi pokušaj smanjenja budžeta koji se odnosi na podršku povratku bit će zaustavan u Vijeću naroda RS-a, odnosno u Klubu Bošnjaka“, upozorio je Ramić.

Izrazio je i nezadovoljstvo zbog činjenice da u entitetskom budžetu nije planirana ni stavka za Fond za povratak na nivou BiH, ističući da je to još jedan pokušaj Vlade RS-a da "opstruira i nadležnosti države i na određeni način spriječi povratak u RS".

Bošnjački klub smatra i da se, zaključkom Narodne skupštine RS-a kojim se zahtijeva eksterna revizija kvaliteta rada Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, pokušavaju relativiziratii izvještaji te revizorske institucije koja je, i pored političkih pritisaka, uspjela ostati neovisna.

Ramić je rekao i da je to pokušaj urušavanja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

"Umjesto da odgovarajuće institucije RS-a, koje imaju nepovoljne finansijske izvještaje, prilagode svoje finansijsko izvještavanje, oni samim tim pokušavaju da natjeraju revizorsku kuću da radi izvještaje po njihovoj želji“, rekao je Ramić nakon sjednice bošnjačkog kluba.

Razmatrani su i materijali s posljednje sjednice Narodne skupštine RS-a i Klub Bošnjaka nije našao da nijedan od usvojenih akata povređuje vitalne nacionalne interese tog naroda.