Adil Osmanović
0

Blokada instutucija RS-a dok se ne ispune zahtjevi Bošnjaka

SRNA
Predstavnici Bošnjaka u institucijama Republike Srpske (RS) pozvali su Ustavni sud RS da Poslovnik o radu uskladi sa Ustavom RS i Zakonom o Ustavnom sudu RS, a Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS da obustavi rad dok ovaj zahtjev ne bude ispunjen.

Potpredsjednik RS Adil Osmanović rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima Bošnjaka u institucijama RS, da je odluka Ustavnog suda RS, od 8. jula, donesene prema Poslovniku o radu Ustavnog suda RS, koji je protiv Ustava i Zakona o Ustavnom sudu RS.

"Odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS, kojom je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS omogućeno brisanje prefiksa 'bosanski' ispred naziva opština Brod i Kostajnica je još jedan od mnogobrojnih primjera neravnopravnosti konstitutivnih naroda u RS, a ova odluka nije usmjerena samo protiv Bošnjaka, već i protiv svih onih koji BiH doživljavaju svojom otadžbinom", rekao je potpredsjednik RS Adil Osmanović  novinarima u Banjaluci. 

 Osmanović je  pojasnio da se od Kluba Bošnjaka traži da obustavi rad, odnosno da se ne izjašnjava o odlukama i zakonima koje donese Narodna skupština RS, što znači da oni ne mogu stupiti na snagu i da se može reći da bi time bio blokiran rad institucija entiteta. 

"Iscrpićemo sve pravne mogućnosti. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pisanim putem obratiće se Ustavnom sudu RS sa dopisom da uskladi svoj Poslovnik o radu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS, a dok se to ne uradi Klub Bošnjaka neće raditi, a tražićemo i da se preispita Poslovnik o radu", najavio  je Osmanović.  

On je ocijenio da je konstitutivnost naroda u RS obezvrijeđena i da predstavlja "mrtvo slovo na papiru".

"Ne želimo snositi odgovornost za dalje donošenje zakona kji su protivustavni i koji nisu u skladu sa očekivanjima Bošnjaka na prostoru oba entiteta. Dalje ne smijemo ćutati. Želimo da se sa takvom praksom stane", naglasio je Osmanović.   
On je najavio da će sutra zasjedati Klub Bošnjaka.

Sastanku u Banjaluci danas su osim Osmanovića prisustvovali popredsjednici klubova poslanika SDA-SDP i Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS, potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović, predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić.