Protest u Sarajevu
19

Blizu 700 radnika GIKIL-a sutra dolazi ispred Vlade FBiH

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S obzirom da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oglušila na vapaje radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), njih blizu 700 sutra dolazi u Sarajevo na proteste. Ovu informciju za Klix.ba potvrdio je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Već više od godinu dana GIKIL radi bez okolinske dozvole, a zbog lošeg stanja u kompaniji koje su zabilježili inspektori, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada postrojenja. Menadžment kompanije se na ovo žalio, a nadležni sud je žalbu prihvatio.

Novi rok rok za ulaganje u poboljšanje očuvanja okoliša GIKIL-u je istekao, menadžment nije do kraja realizirao većinu projekata, a sada je samo pitanje trenutka kada će Federalna uprava za inspekcijske poslove doći u kompaniju i početi zatvarati postrojenja.

Tužioci Tužilaštva TK, Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Uprave za inspekcijske poslove FBiH prije nekoliko dana su ponovo boravili u GIKIL-u, a nakon obavljenih uviđaja utvrđeno je da je stanje znatno složenije.

Zbog trenutno loše situacije radnici GIKIL-a Fedralnoj vladi su uputili dopis u kojem su zatražili da se usvoji odluka prema kojoj bi se ovoj kompaniji pružila još jedna prilika, odnosno produžio rok za izvršenje rješenja od 100 dana.

"Mi smo Vladi Federacije BiH i jučer uputili urgenciju, ali oni nam ništa nisu odgovorili. Kontaktirali smo ih, ali niko nije imao sluha prema nama. Zbog toga su posljednje pripreme u toku i sutra ispred GIKIL-a 15 autobusa s radnicima kreće za Sarajevo. Tamo ćemo se okupiti ispred zgrade Federalne vlade. U Sarajevo ide skoro 700 radnika, a ostalih blizu 300 ostaje u fabrici, jer se proizvodni proces ne može prekinuti", rekao je za Klix.ba Imamović.

Radnici su dosad u nekoliko navrata poručivali da neće dozvoliti obustavljanje proizvodnje u ovoj kompaniji, jer bi to predstavljalo ekološki i egzistencionalni problem, s obzirom na to da skoro hiljadu porodica živi zahvaljujući GIKIL-ovim plaćama.

S druge strane, nadležni su dosad u nekoliko navrata upozoravali menadžment ovog preduzeća da se pod hitno moraju poduzeti aktivnosti u vezi s unapređenjem rada postrojenja, odnosno zaustavljanjem onečišćenja zraka, vode i tla koja nastaju posljedično proizvodnom procesu.