Unsko-sanski kanton
15

Blizu 600 migranata prebačeno na Vučjak, policija nastavlja pretrese privatnih objekata

D. Be.
Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona danas nastavljaju aktivnosti na pronalasku migranta koji nemaju smještaj u prihvatnim centrima, a zatim i na njihovom prebacivanju na lokaciju Vučjak.

Glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić za Klix.ba je kazao da na Vučjaku već boravi blizu 600 osoba, ali da će taj broj biti povećan s obzirom na to da će svi oni koji nemaju osiguran smještaj u zvaničnim prihvatnim centrima biti dislocirani.

"Akcije se provode najviše u Bihaću gdje je trenutno najkritičnije, ali i u Velikoj Kladuši. Radit ćemo svaki dan dok donekle ne riješimo tu situaciju", dodao je Šiljdedić.

Prošle sedmice su u dva objekta pronađene 282 osobe, a i danas će policijski službenici "češljati" privatne objekte za koje se sumnja da u njima ilegalno borave migranti.

Odluka lokalnih vlasti jeste da migranti više neće moći boraviti na javnim površinama u gradskim zonama, kao ni u napuštenim zgradama sve sa ciljem popravljanja sigurnosne situacija te smirivanja lokalnog stanovništva nakon niza incidenata koje su prouzrokovali migranti.

Zbog migrantske krize u Bihaću su u nedjelju održani protesti na kojima je zabilježen slab odziv građana.