BiH
190

Blizu 50 stranih studenata stiglo na UNSA: Pola godine će živjeti i studirati u Sarajevu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Univerzitet u Sarajevu u ovom ljetnom semestru će biti bogatiji za 50 studenata koji dolaze iz zemalja Evrope u okviru programa Erasmus plus. Predstavnici UNSA organizovali su za studente Dan dobrodošlice tokom kojeg će im dati sve potrebne informacije o studiranju i životu u Sarajevu.

"Ovo je prvi put da imamo strane studente na ljetnom semestru. Oni će se danas upoznati s domaćim studentima koji će im biti 'veliki brat ili velika sestra', s ciljem da im čitavo studiranje bude ugodno, jer kada se vrate u svoju zemlje oni će biti ambasadori našeg univerziteta. Najviše studenata imamo na društvenim i humanističkim naukama, ali i znatan broj na prirodnim i tehničkim naukama", rekao je Adnan Rahimić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju UNSA.

U glavnom gradu BiH boravit će studenti, profesori i saradnici s partnerskih univerziteta iz Austrije, Češke, Danske, Grčke, Italije, Njemačke, Rumunije, Španije i Turske.

"Prvi put sam u Sarajevu. Izabrala sam UNSA jer naš fakultet ima saradnju s ovim univerzitetom. Studentica sam Odsjeka za javnu upravu", kazala je Fatima iz Antalije.

Na nekim fakultetima nastava će se odvijati na engleskom jeziku, dok će za one predmete koji se odvijaju na B/H/S jeziku studenti imati konsultacije na engleskom jeziku. Također, u biblioteci UNSA postoji literatura na stranim jezicima koja će pomoći ovim studentima da što lakše završe semestar.

"Vrlo sam zainteresovana za državno uređenje BiH te sam došla da istražim kulturu Balkana i radim istraživanje komparacije javnog prava", kazala je Sara, studentica političkih nauka iz Rima.

Trajanje njihovog boravka od jednog semestra (šest mjeseci) ostvarit će u okviru raznih programa mobilnosti koje finansira Evropska komisija, kao što su ERASMUS+, Mevlana i CEEPUS, ali i na osnovu sporazuma o bilateralnoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i partnerskih univerziteta u svijetu.