BiH
2

U funkciji saobraćaj u Titovoj i Alipašinoj ulici, demonstranti se razišli oko 17 sati

Klix.ba/Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na današnjim protestima u centru Sarajeva okupilo se oko 50 osoba, uglavnom starije životne dobi, koje su prvo blokirale saobraćaj ispred zgrade državnog Predsjedništva, da bi potom prešle na raskrsnicu ispred Higijenskog zavoda. Razišli su se oko 17 sati, kada je ponovo profunkcionisao saobraćaj u Titovoj i Alipašinoj ulici.

Kao i prethodnih dana, demonstranti pozivaju građane da izađu na ulice te da zajedno traže svoja prava. Među prisutnim demonstrantima bile su uglavnom starije osobe, bivši logoraši, penzioneri i nezaposlene osobe.

Demonstranti su uzvikivali “Lopovi”, “Ostavke” te nosili transparente s porukama protiv vlasti. Bivši logoraš Rusmir Muftić kazao je za AA da treba smijeniti vlade i skinuti sve osobe na rukovodećim pozicijama.

“Na te pozicije treba postaviti školovane mlade osobe. Trebaju nam fabrike na kojima su katanci, da omladina radi”, pojasnio je Muftić. Dodao je da je on bio i ostao za mirne proteste.

Diplomirani mašinski inžinjer i bivši logoraš Esad Ćoralić kazao je da je 100-postotni invalid te da prima penziju od 150 konvertibilnih maraka.

“Pozivam sve moje logoraše, studente, invalide i sve ostale građane BiH da izađu na ulicu u što većem broju”, poručio je Ćoralić.

Mujo Porobić je na protestima od prvog dana i, kako kaže, bit će i dalje.

“Od kraja rata pa do danas svaka vlast je navikla da pljačka ratom osiromašeni narod. Nijedna firma nije osposobljena”, pojasnio je Porobić. Dodao je da je on na demonstracijama zbog svoje djece.

Saobraćajna policija automobile je preusmjeravala na alternativne pravce, a tramvajski saobraćaj se za vrijeme protesta koji su potrajali do 17 sati odvijao od Ilidže do Željezničke stanice.

Protesti su najavljeni i za sutra u 12 sati.