Obrnut proces
276

Blizu 40 članova rukovodstva DF-a iz Srednjobosanskog kantona pristupilo SDP-u

Piše: A. Z.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Blizu 40 članova rukovodstva Demokratske fronte iz Srednjobosanskog kantona napustilo je ovu stranku i priključilo se SDP-u BiH, zbog, kako su naveli, neslaganja s nizom odluka Predsjedništva DF-a.

Kako je saopćeno na konferenciji za medije, SDP-u su pristupili Općinski odbor DF-a Kiseljak, predsjednik Petar Samardžić, član Glavnog odbora Marko Marijanović i pet članova odbora, Općinski odbor Travnik, predsjednik Almir Saldum, član KO DF SBK Rašid Tahirović, šest članova odbora i Mervana Mujić, vijećnica u OV Travnik. DF su napustili i Općinski odbor Jajce, predsjednik Sead Burek s dijelom općinske organizacije Jajce i dijelom članstva DF-a, Općinski odbor Novi Travnik, predsjednik Abaz Mandžuka s dijelom rukovodstva općinske organizacije, Općinski odbor Kreševo, predsjednik Ifet Bejtić s članovima GO, Općinski odbor Gornji Vakuf, predsjednik Samir Čalkić s dijelom rukovodstva i tri člana Općinskog odbora DF-a Fojnica.

"Po odluci Predsjedništva DF-a prošle godine su sprovedeni unutarstranački izbori na kojima su izabrani članovi Kantonalnog odbora i predsjednika Kantonalne organizacije. Osam mjeseci nakon toga nije došlo do verifikacije Kantonalnog odbora jer se u Predsjedništvu vodila bitka. Ne možemo znati šta je bilo u ljudskim glavama i zašto je došlo do opstrukcije. Oni koji se razumiju u politku znaju šta znači osam mjeseci zastoja u radu jedne kantonalne organizacije. Kad smo potrošili sve demokratske modalitete unutar DF-a odlučili smo da je jedini ispravan postupak da napustimo DF i priključimo se SDP-u. Dužni smo stvoriti jak lijevi blok kakav građani zaslužuju", kazala je Mervana Mujić, vijećnica DF-a u Općinskom vijeću Travnik.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a SBK Nijaz Helez je istakao da su svi bivši članovi DF-a koji su se priključili SDP-u uvjereni ljevičari, te da su neki od njih ranije bili članovi SDP-a.

"Imali su ponude drugih partija, ali pristupili su stranci ljevice, samoinicijativno. Ovaj prelazak ojačat će poziciju SDP-a u SBK i pripremiti nas za izbore", rekao je Nijaz Helez.

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez je dodao da nije bilo vrbovanja i poziva nego da su sami odlučili pokazati da su istinski ljevičari.

"Ako se sjećate, 2014. godine je bio obrnut proces, mnogo ljudi je napuštalo SDP, posebno u KS, i pristupalo DF-u. Danas je to obrnut proces i želim da vjerujem i nadam se da će to jednog dana biti jedna partija, jedna politička organizacija", rekao je Zukan Helez.