BiH
0

Blizu 300 učesnika mirno će prošetati bivšom Dobrovoljačkom ulicom

Sarajevo-x.com/SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja RS za danas je najavio obilježavanje 19 godina od stradanja vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Planiran je dolazak blizu 300 učesnika koji će položiti cvijeće i upaliti svijeće za nastradale.

Za razliku od prošle godine, zatraženo je i održavanje kraćeg vjerskog pomena.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić saopćio je ranije da je za danas u 9.00 sati planirano okupljanje građana ispred Spomen-crkve u Miljevićima, a u 9.30 predviđen je polazak autobusa za Sarajevo.

   Od 10.00 do 10.30 sati predviđena je mirna šetnja nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom, koja sada nosi naziv Hamdije Kreševljakovića, a Đokić je rekao da se očekuje oko 300 učesnika.

   Programom ceremonije predviđeno je da u 11.00 sati u Spomen-crkvi na Miljevićima u Istočnom Sarajevu bude služen parastos stradalim pripadnicima JNA.

   "U 11.20 sati predviđeno je obraćanje zvaničnika, u 11.40 sati umjetnički program, dok je u 12.00 sati predviđeno polaganje cvijeća na Spomen-krstu na Vojničkom groblju na Sokocu", naveo je Đokić.

Glasnogovornik Kantonalnog MUP-a Sarajevo Irfan Nefić rekao je da su ispunjeni svi uslovi i zahtjevi za nesmetano obilježavanje 19 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

   On vjeruje da će ta ceremonija, kao i prošle godine, proteći dostojanstveno, bez incidenata.