Zbog prekovremenog rada
375

Blizu 200 radnika švedskog Kavata obustavilo proizvodnju u Novom Travniku

Piše: E. M.
Okupljeni radnici ispred Kavata u Novom Travniku (Foto: Klix.ba)
Okupljeni radnici ispred Kavata u Novom Travniku (Foto: Klix.ba)
Blizu 200 radnika švedske firme za proizvodnju obuće Kavat danas je odbilo rad u pogonima u Novom Travniku zbog prekovremenog rada.

Radnici koji su jutros došli na posao nisu sjeli na svoja radna mjesta već su se zadržali na ulazu u novoizgrađene pogone kompanije Kavat u Novom Travniku gdje su od nadležnih tražili da im se plaća prekovremeni rad.

Kavat u Švedskoj postoji već 72 godine, a u BiH su proizvodnju počeli 2009. godine gdje dnevno proizvedu više od 1.000 pari obuće za skandinavske zemlje i svoj outlet shop.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Blizu 150 radnika danas je otišlo svojim kućama, a 15-ak ih je nastavilo proizvodnju. Poručili su da će se i sutra okupiti ispred pogona firme sve dok ne dobiju svoja prava.

Krajem februara 2017. godine u razgovoru za Klix.ba direktor ove firme i jedan od suvlasnika Smail Šabić je kazao da je ideja vodilja Kavata ulaganje u mlade ljude i prilagođavanje organizacije rada i uslova kakvi su u Švedskoj.

Međutim, nije poznato zbog čega je došlo do današnjeg protestnog okupljanja radnika i nezadovoljstva jer nismo uspjeli stupiti u kontakt s predstavnicima Kavata u Novom Travniku.