Banja Luka
12

Blizu 200 radnika Ljubije okupilo se u parku Mladen Stojanović, čekaju odluku NSRS

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Blizu 200 radnika Ljubije okupilo se u parku "Mladen Stojanović" u Banjoj Luci i čeka odluku Narodne skupštine Republike Srpske. Pridružit će im se otprilike još toliko radnika koji su zaustavljeni u Omarskoj.

Policijske patrole raspoređene su na svakom koraku, naročito u parku "Mladen Stojanović", kao i pred Narodnom skupštinom RS-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mi nismo oni koji odlučuju, tako je rekao predsjednik RS-a Milorad Dodik. Poštujemo institucije, ali to nije tačno. Mi jesmo oni koji odlučuju i vidjet ćemo šta ćemo i kako ćemo dalje. I do sada smo se organizovali pa ćemo i ubuduće", rekako je Milan Đaković, poslovođa u RŽR Ljubija.

Đaković ipak nije mogao precizirati šta će radnici učiniti ukoliko prodaja "prođe".

"Ne bih da letim pred rudu, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, mi se nadamo da će se ti naši zahtjevi uvažiti, jednostavno moraju shvatiti da nasuprot našoj kompaniji, koja je sva u rudarstvu i ima zaokružen kompletan proizvodni ciklus, imamo neku imaginarnu kompaniju, ne znamo ni ko je ta grupacija, ko su ti ljudi, tamo imamo neka papirna obećanja, a nasuprot tih papirnh obećanja imamo konkretan posao", istakao je Đaković.

Oko 11 sati i 30 minuta u skupštinu je pristigla delegacija Demokratskog narodnog saveza (DNS), predvođena predsjednikom te partije Markom Pavićem. DNS je član vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP, ali se oštro protivi prodaji rudnika, što dovodi u pitanje koaliciju.