U organizaciji SSS BiH
57

Blizu 200 radnika ispred Željezare Zenica uz transparente i pištaljke obilježilo 1. maj

Piše: E. M.
U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pred upravnom zgradom Željezare Zenica danas se okupilo blizu 200 bivših radnika Željezare i članova sindikata koji su na današnji dan simbolično zatražili bolji položaj radnika u BiH.

Naoružani pištaljkama i transparentima s porukama "Hoćemo opšti kolektivni ugovor", "Hoćemo Zakon o zaštiti na radu po mjeri radnika", "Hoćemo pravo na štrajk" i brojnim drugim koji ukazuju na problematiku radnika u Bosni i Hercegovini.

Prisutnim radnicima obratio se predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović koji im je poručio da će nastaviti sindikalno boriti se za prava svakog radnika koji ih je svojim radom zaslužio.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Hoću da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zna da nećemo ostati jedini dio Evrope koji nema utvrđenu najnižu cijenu rada i da ona ne može biti ispod 70 posto prosječne plate. Hoću da znaju da ovi ljudi, koji su danas ovdje, više vole BiH, državu i brinu o problemima iste od onih koji primaju velike plate i koji su položili zakletve za to", izjavio je Šatorović.

Dodao je da 78 bivših radnika Željezare Zenica još uvijek nemaju uvezan staž, a ispunili su sve uslove za penziju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Nisu oni krivi što im nisu uplaćivani doprinosi već država koja je propustila izvršiti kontrolu i pozivamo ih da to urade što prije jer su ljudi u znoju čestito zaradili svoje penzije", dodao je Šatorović dok je masa ispred upravne zgrade Željezare Zenica njegov govor prekidala aplauzima i pištaljkama.

Naglasio je da je jedinstvo sindikalnog pokreta najbitnije u BiH jer država želi da se sindikalni pokret pocijepa i da niko ne ističe ove probleme o kojima su danas pričali.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ranija satnica po kolektivnom ugovoru bila je 2,31, a Sindikat je tražio da ona bude 3,59, a danas su poručili da od tog zahtjeva neće odustat.

U problemima je i bivši radnik Željezare Zenica Zijad Strika koja je nekada bila simbol Zenice i države, a u kojoj je radio 35 godina. Dodao je da je vrijeme za građanski bunt u BiH.

"Danas kada gledam Prvi maj sjetim se dok sam radio u Hotelu Zenit u Neumu kada bi na današnji dan iz Željezare stiglo desetine autobusa s radnicima koji bi dolje proslavili Praznik rada. Sjetim se hotela na Bistričaku, hotela Internacional, sve je to bilo puno, a danas su svi ovi hoteli u Zenici prazni, radnici na birou, a Hotel Zenit niko i ne spominje da je stopostotno naš", kazao je Strika.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Nakon govora, pročitan je i Prvomajski proglas, nakon čega su se okupljeni radnici počastili radničkim grahom i uz kafu razgovarali o svojim problemima.