Traganje za istinom
223

Blizu 15.000 hiljada ljudi na skupu "Pravda za Davida" u Banjoj Luci, najavljeni protesti u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Glas Banjaluke
Foto: Glas Banjaluke
Na glavnom banjalučkom trgu večeras se okupio veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, koji daju podršku da se utvrdi istina i pravda u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića. BN televizija je objavila da je na Trgu Krajine bilo blizu 15.000 ljudi.

Ovo je 104. dan kako grupa "Pravda za Davida" organizuje skupove podrške porodici Dragičević koja tvrdi da je njihov sin ubijen. Nakon protesta u Banjoj Luci najavljeni su veliki protesti u Sarajevu, koji će se održati poslije izricanja presude u slučaju "Dženan Memić".

Okupljenima se na trgu obratio Davidov otac Davor koji je poručio da on i svi koji su večeras došli na Trg Krajine traže istinu i pravdu.

"Đorđe Rađen i ostali, Darko Iliću, Dalibore Vrećo, Želimire Lepiru, Željko Karanu, Draganu Lukaču. Ne budete li riješili ubistvo mog sina do oktobarskih izbora, izbora neće biti. Ali, riješite ubistvo kako jeste, a ne onako kako ga vi pravite. Od sljedeće sedmice ćemo imati nekoliko zahtjeva. Meni se niko ne treba izvinjavati, niti prihvatam. Očekujem da uskoro izađete i da se ponizno izvinete za sve ono što ste rekli i uradili. Moj sin leži na Novom groblju, ja ga ne mogu vratiti, ali dragi sine, evo me stojim ovdje, sada sam najponosniji otac što si bio sa mnom, ali kratko, 21 godinu. Trebao si svašta nešto, soba je tvoja ostala puna planova, ali dušmani te ubiše, zato što si bio to što jesi. Ko će Teodoru predati mužu, s kim ću ja stanovati, ko će me ujutro buditi? Zločinci i ubice, stići se vas ova ruka i stotine drugih ruku. Istina je surova, pravde će biti, pravda za Davida, pravda za Dženana, pravda za Danijelu, pravda za sve nas, ostajemo ovdje, idemo do kraja", poručio je Davor Dragičević.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka su prije nekoliko dana saopćili da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, najnižeg stepena vjerovatnoće, da je David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

Osim Davora Dragićevića, okupljenima se obratio i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

"Kroz ovu našu borbu smo dokazali da je Dženan ubijen, poturili su nam da je bila saobraćajna nesreća, doktor koji ga je operisao rekao mi je da ga nije udarilo auto, a Tužilaštvo KS nikada nije saslušalo tog doktora. Tužilaštvo je skrivalo ubicu, a pronalazilo da su to učinili Romi. Ako je ovo pravna država neka urade sve kako treba. Davor i ja smo platili najveću cijenu, ne možemo više ništa izgubiti, umrli smo onaj dan kad su umrla naša djeca. Kad se nasmijem stid me što se smijem, odmah se sjetim Dženana. U četvrtak su završena riječi, ubrzo nakon toga će biti presuda. Odmah nakon presude organizovat ćemo velike proteste u Sarajevu. Pozivamo Sarajlije da ne spavaju i da me ne tapkaju po ramenu, vi me niste tapkali, ali ste uz mene", kazao je Muriz Memić.

Na skupu je govorila i Spasenija Aranđelović, majka nastradale Danijele Aranđelović iz Tuzle.

"Danijela Aranđelović je ubijena, moja 22-godišnja kćerka. Desilo se to 2002. godine, u noći s 24. na 25. novembar. U ranim jutarnjim satima 25. novembra sam saznala da je Danijela izgubila život. Nisam saznala kako, rečeno mi je da se desila saobraćajna nezgoda. Istražujući istinu o smrti moje kćerke, došla sam do saznanja da to nije bila saobraćajna nezgoda, nju niko nije našao u njenom vozilu koje su našli u kanalu pored magistralnog puta, ispred kuće tužiteljice Tužilaštva TK Danice Kovačević, koja je itekako umiješana u ovaj slučaju, kao i istražni sudija Tomislav Ramljak koji je vodio uviđaj s Kovačević. Tada je Kovačević učestvovala u uviđaju, a sama je ispričala da je vidjela Danijelu i drugu djevojku u automobilu na zadnjem sjedištu. Tatini sinovi su krivi za Danijelinu smrt. Pokušali su me udaviti na spavanju kako bi me uštukali, jer tražim istinu koju ne smijem saznati. Prijavila sam slučaj policiji, ali moja izjava je sakrivena da se ne bi otkrilo nešto veće, kako je Danijela izgubila život. Moja borba traje 15 godina i trajat će dok sam živa. Cijeli moj život se pretvorio u traganje za istinom i istinu sam saznala, ali očekujem od Tužilaštva TK da se udostoji i da je saopći, kao i da rade po zakonu, da zadovolje pravdu. Osim roditelja Davida, Dženana i Danijele, tu je i roditelj Selme Agić. Pravda za Davida, pravda za Dženana, pravda za Danijelu, pravda za Selmu i Editu", poručila je Spasenija Aranđelović.

Na skup u Banjoj Luci organizovano su autobusima došli i građani iz drugih gradova, iz Sarajeva, Tuzle, Mostara..., koji su nosili brojne trasparente, fotografije i majice s likom stradalih mladića.