Bez pomaka mjesecima
149

Blizu 1.000 zdravstvenih radnika u četvrtak ponovo izlazi na ulice Sarajeva

M. N.
Zdravstveni radnici iz Kantona Sarajevo koji su u štrajku više od tri mjeseca, održat će mirno okupljanje ispred zgrade kantonalne Vlade u četvrtak 19. decembra. Ovim činom žele poručiti da su nezadovoljni odnosom Vlade KS prema oblasti zdravstva u cijelosti.

Najavljeno je da će na skupu biti oko 1.000 zdravstvenih radnika koji ističu kako su nezadovoljni i odnosnom nadležnih prema njim, ali i prema pacijentima te kako žele ukazati na obavezu Vlade KS da uvažava Sindikat radnika u zdravstvu KS kao socijalnog partnera.

Kako je ranije u izjavi za Klix.ba rekao predsjednik ovog sindikata Edo Selimić, odbili su ponudu Vlade KS koja se odnosila na povećanje koeficijenata samo za određene grupe radnika jer je smatraju diskriminirajućom i omalovažavajućom.

Zdravstveni radnici odustali su od gotovo svih zahtjeva, osim od usklađivanja koeficijenata. Do sada je održan niz sastanaka, ali nisu urodili plodom.

Ovo je drugo protestno okupljanje zdravstvenih radnika ispred Vlade KS. Protest će biti održan od 14 do 15 sati, a svoju podršku najavili su i članovi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS na čelu sa Saudinom Sivrom koji su poručili da i sami imaju slične probleme u oblasti obrazovanja.